КС отклони искането на адвокатурата по закона за прането на пари

OFFNews 30 март 2021 в 15:32 1743 0

Конституционният съд отклони искането на Висшия адвокатски съвет да обяви за противоконституционни четири разпоредби на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

Определението на КС е подписано с особено мнение от съдиите Георги Ангелов, Филип Димитров и Атанас Семов.

Текстовете задължават адвокатите да докладват за пране на пари и да извършват комплексни проверки на клиентите си. Освен това адвокатският съвет трябва да изработи вътрешни правила на професията.

Оспорена беше и нормата, която предвижда възможността Специализираната прокуратура да иска от спецсъда налагането на запори заради съмнителни сделки.

Според конституционните съдии атакуваните разпоредби не се отнасят пряко до правата и свободите на гражданите, а до задълженията на адвокатите да организират практиката си съобразно изискванията на ЗМИП и да въведат в нея съответни вътрешни процедури.

"Доколкото в искането се навеждат доводи за нарушени права на гражданите, те са косвени по естеството си и опосредени през твърдения за непропорционалност на задълженията, вменени на посочената професионална гилдия, и за прекомерен размер на предвидените санкции при неизпълнение", се казва в решението на КС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!