КС отхвърли искането на Крум Зарков да тълкува прокурорския надзор за законност

OFFNews 15 ноември 2022 в 14:51 1250 2

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Конституционният съд отказа да тълкува понятието прокурорския надзор за законност, но прие да провери дали някои правомощия на прокурорите в Закона за съдебната власт са в противоречие с основния закон.

Само проф. Янаки Стоилов е бил на мнение, че е необходимо и тълкуване на Конституцията, за да се изяснят границите на надзора за законност.

КС бе сезиран от служебния кабинет по искане на правосъдния министър Крум Зарков, който смята, че проверките във всички сфери на управление и на всички нива, възложени от обвинител № 1, връщат отменения през 1991 г. с новата Конституция общ надзор за законност.

Зарков настоя да бъдат обявени за частично противоконституционни разпоредбите от ЗСВ за възлагането на съответните органи при данни за престъпления да проверяват в определен от главния прокурор срок, като му предоставят заключения, а при поискване - и всички материали, както и да прилага предвидените от закона мерки при наличие на данни, че може да бъде извършено престъпление.

Според главния прокурор Иван Гешев премахването от ЗСВ на атакуваните от Зарков разпоредби би било изключително опасно, "защото е един от малкото механизми гражданите и гражданското общество да се защитават от административен произвол". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови