Крум Зарков към депутатите: Направете и невъзможното, но приемете закона за разследване на главния прокурор

OFFNews 30 януари 2023 в 10:31 2203 2

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, но го приемете! Този призив отправи служебният правосъден министър Крум Зарков към депутатите по повод законопроекта, който създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс обаче минаха само на първо четене в пленарната зала и на практика няма технологично време за второ, благодарение на поредица от опити за бламиране на законопроекта. Миналия петък бе отхвърлен предложеният от Надежда Йорданова от "Демократична България" законопроект делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, да са подсъдни на Софийския градски съд.

Законопроектът е особено важен, подчерта Зарков пред бТВ. По думите му има много малка технологична възможност той да бъде приет до края на мандата на 48-ото Народно събрание. За целта днес правната комисия трябва да се събере и да подготви общия законопроект за разглеждане в пленарната зала на извънредното заседание, насрочено за вторник, обясни правосъдният министър.

Има и друг законопроект, подготвен и внесен от Министерския съвет, свързан конкретно с механизма за разследване на главния прокурор. Според Крум Зарков този закон е изключително важен за приемането ни в Шенген и всеки ден е загубено време и нерви за българските граждани.

"Всички се кълнат, че искат да го приемат, но не го приемат. Никога не е било въпрос на време, винаги е било въпрос на воля и желание. Този закон е внесен на 30 декември миналата година. Ако днес правната комисия не се събере поне да оформи законопроекта и утре той да влезе за общо разглеждане, мисля че няма шанс", добави Зарков.

Той не скри разочарованието си, че въпросният законопроект не е приет все още. И добави, че това трябва да е една от първите задачи на следващото Народно събрание, ако това не събере воля да го направи до края на седмицата.

Зарков бе категоричен, че законопроектът не е импровизация. Текстовете са разработени от правителството на Кирил Петков, пратени са на Венецианската комисия, върнати са обратно и е работено върху техните забележки. Служебният правосъден министър коментира и острата си реакция във фейсбук отпреди няколко дни, в която той казва: "Милиони българи продължават да са заложници на "гениалните трикове" на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?". Той обясни, че продължава да смята, че има едно абсолютно несериозно отношение към един много сериозен закон.

На въпрос дали ще е служебен министър и в следващия кабинет на Румен Радев, Крум Зарков заяви, че отговор може да даде единствено президентът.

"Всичките ми колеги са концентрирани до последния ден на този мандат да си вършат работата, която никак не е лека", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови