Конфискуват пари и коли на Янко Попов от емблематичните дела 'Октопод' и 'Килърите'

OFFNews 07 април 2022 в 13:48 2753 0

Софийският окръжен съд е уважил иск на Антикорупционната комисия срещу Янко Попов и свързано с него лице на стойност 647 179,23 лв. Отнема се сума от продажба на жилищна сграда в Самоков, лек автомобил „Мерцедес“, товарен автомобил „Ифа“, суми по банкови сметки, паричната равностойност на дружествени дялове, съобщиха от КПКОНПИ.

Проверката срещу Попов е започнала след привличането му като обвиняем от прокуратурата за участие във въоръжена организирана престъпна група за умишлени убийства и причиняване на средни и тежки телесни повреди и палежи.

Софийският окръжен съд приема, че е доказана липсата на законни доходи за придобито имущество в периода на проверката. Решението на съда не е окончателно.

Името на Янко Попов се появи покрай делото "Октопод", по което бе оправдан бившият съветник на ДАНС Алексей Петров за рекет, изнудване, разгласяване на държавна тайна, както и за участие в организирана престъпна група. Заедно с него обвинения получиха и Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов. Хамстера и Кирил Топалов бяха оправдани, а Марчело Джотолов и Янко Попов получиха 3 г. условно и глоба от 4000 лв. Двамата бяха признати за виновни единствено за това, че през 2007 г. са изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе 180 000 лв. по сметка на Джотолов.

Другото емблематично дело, свързано с Янко Попов и извършването на мокри поръчки, е "Килърите".  

С Решение на Окръжен съд – Русе се отнема имущество за 3 901 017 лв. от Владимир Ганев и свързани с него дружества. Проверката срещу Ганев е започнала след привличането му като обвиняем за данъчни престъпления - търговските му фирми нямат приходи, нито подадени годишни данъчни отчети, но въпреки това са извършвали сделки с моторни превозни средства.

За 10-годишния проверяван от КПКОНПИ период Ганев също няма законни източници на доходи. Самият той е посочил пред съда, че всички автомобили са на румънски граждани и той не е предоставял пари за покупката им, за такси, застраховки и др. Автомобилите са били прехвърляни на български граждани или фирми. За посредническата си дейност Ганев е получавал по 10 лв. на автомобил.

В хода на съдебното производство е установено, че фирмите, контролирани от Ганев, не са разполагали със собствени средства за придобиването на колите, нито дори са имали банкови сметки. От съдебно-икономическите експертизи е доказано, че претенцията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество е основателна. В полза на държавата се отнемат налични автомобили, паричната равностойност на 383 МПС и пазарната стойност на дружествени дялове. Ганев е осъден да заплати и всички съдебни разноски по делото.

Решението на ОС – Русе е влязло в сила, издаден е и изпълнителен лист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови