Кьовеши отхвърли още един от българските кандидати за Европейската прокуратура

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2022 в 19:43 1846 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Главният прокурор на Европейската прокуратура отхвърли още един от българските кандидати - Анита Джамалова.

Джамалова е окръжен прокурор на Перник. 

Според институцията тя не отговаря на критериите, заложени в член на регулацията на европейската прокуратура, според който от момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили, съобщава БНР.

"Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи", се посочва в разпоредбата.

Пред декември Кьовеши поиска допълнителна информация за двама български делегирани прокурори, за които все още не е взела решение - Анита Джамалова и Ивайло Илиев. 

"Следваме тази процедура, когато информацията, подадена за тях в автобиографиите им или мотивационните им писма, не е много ясна или те не са достатъчно пълни. Такава е ситуацията с двамата кандидати, предложени за назначение за делегирани прокурори в България, защото се нуждаехме от повече информация за тях", уточни тогава Лаура Кьовеши.

Назначен е вторият кандидат под въпрос - окръжният прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев. Така страната ни има 9 от общо 10 делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови