Кьовеши към Демерджиев: Беше проблем, че всички сигнали трябваше да минат през прокуратурата

OFFNews 29 ноември 2021 в 15:02 8039 0

Сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления.

Това е заявила Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор, пред министъра на правосъдието Иван Демерджиев, цитирана от ресорното ведомство.

"Това, че вие сте разширили начина на докладване, е нещо, което приветстване. По този начин можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“. Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата", допълнила Кьовеши.

Кьовеши и Демерджиев са провели онлайн среща за засилване на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура. 

На срещата са присъствали още заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, Митка Захариева, директор на дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси" и Флориан Флоров от същата дирекция. Участие са взели и Милан Ярон, главен съветник, и Теодора Георгиева, европейски прокурор.

„След срещата ни на 10 юни Министерството на правосъдието предприе действия за разширяване на кръга от органи и за установяване на допълнителни канали за докладване на Европейската прокуратура на престъпления“, обяснил министър Демерджиев.

Той е обърнал внимание, че в резултат на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства - Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

На 19 ноември МВР и Агенция "Митници" получиха право директно да се обръщат към ведомството на Лаура Кьовеши, за да прецени дали да изземе производствата за собствено разследване. Така Европейската прокуратура ще може да взаимодейства директно с полицията и митниците, без посредничеството на Върховната касационна прокуратура.

„Вярваме, че тези действия ще засилят сътрудничеството между Европейската прокуратура с българските власти“, казал още Демерджиев.

Лаура Кьовеши е оценила високо усилията на екипа на Министерството на правосъдието по поставените през юни месец въпроси.

Двамата са обсъдили и необходимостта от промени в българското законодателство във връзка с работата на Европейската прокуратура. Министерството работи активно по тези теми и има готовност да ги предостави на вниманието на 47-ото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови