Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВР и Агенция 'Митници' ще могат да подават сигнали до Кьовеши без посредничеството на Гешев

OFFNews 19 ноември 2021 в 10:22 1744 0

Още две български институции ще могат да подават сигнали до Европейската прокуратура по наказателни дела. Те са МВР и Агенция "Митници". Те ще могат да уведомяват ведомството на Лаура Кьовеши, за да прецени дали да изземе производствата за собствено разследване, съобщиха от правосъдното министерство. 

Така Европейската прокуратура ще може да взаимодейства директно с полицията и митниците, без посредничеството на Върховната касационна прокуратура.

За това настоя европейският главен прокурор, за да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията. А действията на Министерството на правосъдието идват на фона на очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от страна на националните органи на България.

МВР и Агенция "Митници" ще работят и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация, съобщиха още от МП.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

Гражданите също имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена на следния адрес: https://www.eppo.europa.eu/bg/signal-za-prestplenie-do-evropeyskata-prokuratura.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews