Като за последно МС отпусна над 148 000 евро за обезщетения

OFFNews 01 февруари 2023 в 15:49 2166 0

съд

Снимка Архив

Европейският съд по правата на човека

На изпроводяк служебното правителство отпусна над 148 000 евро за обезщетения по жалби пред Европейския съд по правата на човека и присъди на ЕСПЧ срещу България. 

Първото обезщетение е за 16 400 евро за твърдения на потърпевшия, че е бил малтретиран от полицията и частни лица и липсата на ефективно разследване, мотивирано от дискриминация, тъй като е от ромски произход. 

"В съответствие с политиката на ЕСПЧ да насърчава приятелските споразумения и в светлината на установената му практика, както и възможността на страните да сключат приятелско споразумение на основание чл. 39 от Конвенцията, жалбоподателят прие предложената декларация за обезщетение за претърпените от него вреди. С одобряването от ЕСПЧ на постигнатото споразумение делото ще бъде прекратено", съобщават от Министерския съвет. 

Други 5000 евро кабинетът отпуска за обезщетение по жалба за извършени претърсвания и изземвания в жилищата и автомобилите на шестима потърпевши. Определенията, с които се разрешава обиска съдържат бланкетни и фрагментарни мотиви, без да се изследва конкретната необходимост от извършване на следствените действия и техния обем. Липсва упражнен ефективен съдебен контрол върху законността и необходимостта на извършените претърсвания и изземвания, доколкото в нито един момент не е било изяснено конкретно какви документи и вещи, свързани с воденото наказателно производство се е очаквало да бъдат открити в жилищата, в служебния кабинет на първия жалбоподател и леките автомобили на жалбоподателите, обясняват от МС.

Претърсване в жилището на шестата жалбоподателка е извършено при условията на неотложност с последващо одобрение от съд. В определението за одобряване на протокол, обективиращ резултат от претърсване и изземване липсва конкретна информация, обосноваваща "реалната опасност при неизвършване на това следствено действие да се стигне до невъзможност за събиране и запазване на доказателствата от значение за правилното решаване на делото", се казва още в съобщението. 

И тук ЕСПЧ посредничи за постигане на споразумение, ако българското правителство одобри сумата от 5000 евро, което то прави.

Най-сериозната сума от 253 671 лв. е по пет решения на ЕСПЧ срещу България. Те са постановени в периода 04.10.2022 г. - 06.12.2022 г.

Подробности не се съобщават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови