Камарата на следователите са възмутени от нападките към Иван Гешев

OFFNews 07 февруари 2020 в 10:47 2616 1

В позиция до Висшия съдебен съвет и редица посланици - на САЩ, Великобритания, Германия, Нидерландия, Камарата на следователите изразява възмущението си от атаките срещу главния прокурор Иван Гешев и прокуратурата от страна на Съюза на съдиите у нас.

В нея се посочва, че въпросното НПО представлява една малка част от съдиите у нас и не е негова работа да атакува с политически по характера си декларации. Следователите припомнят на ССБ, че заниманието с политика и политически декларации е в разрез със статута им на съдии и представлява вмешателство в независимата съдебна власт.

Ето текста на позицията:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

На 03.02.2020 г. чрез средствата за масова информация беше разпространена декларация на ССБ, адресирана до Вас.

Считаме, че за пореден път е налице опит за вмешателство на представители на една съсловна организация, представляващи малка част от съдийската общност в България, в дейността на органи на съдебната власт, чиито правомощия са изчерпателно изброени в конституцията и законите.

Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава негативна оценка на действията на прокуратурата, в момент, в който същата показва дългоочакваната от обществото активност, при осъществяване на „присъщите й функции за разследване и репресия“. Даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър.

Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически характер, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я.

От създаването си до настоящия момент Камарата на следователите в България, въпреки че е най – представителната магистратска организация, не си е позволявала да дава оценки за дейността на други органи в съдебната власт и на съдийското самоуправление, и да прави опити за влияние при вземане на решения от кадровия орган.

Считаме, че твърденията за „страх и зависимост“ от главния прокурор на страна на членовете на ВСС, изнесени в декларацията на ССБ от 03.02.2020 г., уронват престижа на кадровия орган и на съдебната власт като цяло.

Камарата на следователи в България призовава другите съсловни магистратски организации в съдебната власт да се въздържат намеса в работата на органите на съдебната власт и да правят политически изказвания и декларации.

Становището е подписано от председателя на Камарата на следователите Петко Петков и членовете на УС на КСБ Стефан Петров, Мария Павлова, служебен правосъден министър в кабинета на Огнян Герджиков, Преслава Петкова, Владимир Петров и Ясен Тодоров, бивш член на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови