Иванчева и Петрова искат да говорят пред парламентарната комисия за Нотариуса

OFFNews 12 март 2024 в 15:20 3939 1

Десислава Иванчева

Снимка Архив

Десислава Иванчева

Осъдената бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които излежават присъди в Сливенския затвор, да бъдат изслушани във временната парламентарна комисия за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. 

Заявление за това до председателя й Никола Минчев е подал бившият пи ар на Иванчева Петър Кърджилов, съобщи той. 

От името на Иванчева и Петрова, които бяха осъдени от три нарочно избрани и опорочени съдебни състава (на СпНС, АСпНС и ВКС) и с влезли в сила ефективни присъди от състав на ВКС, както и от името на всички граждани, които от самото начало знаем цялата истина за тяхното набедяване в подкуп с подхвърляне на пари в колата им, Ви моля да поканите Десислава Иванчева и Биляна Петрова за изслушване в комисията. В случай че няма възможност да бъдат ескортирани до София и да бъдат изслушани, моля Ви да поканите за изслушване мен, пише Кърджилов до комисията. 

Шест са имената на хора на висши позиции, които се чуха от изслушванията при вас, които участват в подхвърлянето на пари, набедяването и осъждането на Иванчева и Петрова. Според нас някои от тях работят или задават дневния ред от работни задчи и в двете групи – тази на Нотариуса и тази на Еврото. Това са: Иван Гешев, Сотир Цацаров, Димитър Франтишек Петров, Веселин Иванов, съдия Георги Ушев и съдия Галя Георгиева, твърди той. 

"Имената, които не се чуха при вас, но за които също имаме доказателства, че са участници в престъпленията, извършени срещу Иванчева и Петрова, са: Деньо Денев, назначен за зам.-председател на ДАНС на 23 август 2023 г., написал доклада, послужил за отпадането на машинното гласуване на последните избори, следовател Петранка Рабаджиева, следовател Нели Тодорова и следовател Преслава Петкова (и трите се допитват и инструктират лично от Гешев на кръстовището при ареста на Иванчева и Петрова; срещу първите две Сарафов уж води разследване за бездействие по „Осемте джуджета"), Антон Славчев, председател на ДАНС, Пламен Георгиев, бивш прокурор и предсеател на КПКОНПИ, Мила Георгиева, бивш прокурор и председател на две НПО – „Диалог за правосъдие” и „Център за приложно-правни практики”, чрез абсурдните сигнали на които беше натиснат да си направи отвод първият състав на ВКС, съдия Иво Хинов, съдебен заседател Мария Праматарова-Щуркова, съдия Мариета Неделчева, съдия Спас Иванчев, прокурорите Илиян Рангелов, Тихомир Стоев и други прокурори, работили по досъдебното производство и явили се в зала по делото", пише Кърджилов. 

За участието на всяко едно от изброените имена в престъпленията по подхвърлянето на парите, набедяването в подкуп и осъждането на Иванчева и Петрова имаме доказателства и обоснована аргументация, които можем да изложим при изслушване пред комисията, уверява Кърджилов. 

В Софийския административен съд пък се гледа делото на Десислава Иванчева. Тя съди затвора в Сливен заради влошеното си здравословно състояние и неглижирането от страна на служители на затвора на здравословните ѝ проблеми чрез липсата на лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!