Инспекторатът на ВСС отговори на Пеевски за случая с Дебора: Няма нарушения и при двете дела

OFFNews 13 септември 2023 в 15:31 2270 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет отговори на депутата от ДПС Делян Пеевски, който по-рано обяви, че ще поиска да стартира процедурата по избор на нов Инспекторат заради случая в Стара Загора с обезобразената с макетно ножче Дебора Михайлова.

"Получих отговор как нищо не могат да направят по съда и как нищо не е нарушено. Вие как си го представяте, като видяхте това момиче. Днес ще искаме старт", заяви Пеевски.

Инспекторатът отговори с подробно изложение за свършеното по сигнала на Пеевски за случая в Стара Загора.

Сигналът от депутата е получен на 31 юли. Пеевски е изразил недоволство от произнасянето на въззивния съд, отменил взетат мярка за неотклонение „задържане под стража“ като незаконосъобразна, позовавайки се на това, че „уврежданията на пострадалата били причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота, … като извършеното от лицето престъпно деяние е квалифицирано като лека телесна повреда, поради което обвиняемият е бил освободен“.

В сигнала е направено искане Инспекторатът да извърши цялостна и задълбочена проверка на действията на въззивния съд по посоченото въззивно наказателно дело, „включително основанията за квалификацията на извършеното деяние като лека телесна повреда". 

Анализът на делата от страна на Инспектора към ВСС е показал, че са спазени всички срокове, когато за първи път са гледали мярката на Георги Георгиев, задържан за нанесената телесна повреда.

Разпределението на мерките е извършено по дежурство при спазване на принципа на случайния подбор.

Окръжният съд е пуснал Георгиев от ареста, тъй като в заключението на съдебномедицинската експертиза е посочено, че уврежданията на Дебора Михайлова, „колкото и многобройни да са, засягайки както главата, така и тялото и крайниците на същата, ако и да сочат на жестоко по своя характер деяние, в крайна сметка поотделно и в съвкупност са причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота“, като според Наказателния кодекс те са лека телесна повреда.

Проверката стига до извода, че по образуването, случайното разпределение, насрочването, движението и приключването на двете дела не са установени нарушения.

Правната преценка относно приложението на закона от въззивния съд не е била предмет на проверката и не може да бъде проверена от Инспектората заради липсата на правомощия.

18-годишната Дебора Михайлова беше обезобразена в края на юни. За случая обаче се разбра едва след месец, след като майката на момичето разказа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков