Инспектор от ИАРА източил 60 хил. лв. през фирма на тъщата си (обновена)

OFFNews 25 октомври 2016 в 15:58 7342 0

Инспектор от ИАРА източил 60 хил. лв. през фирма на тъщата си

Снимка БГНЕС, архив

Инспекторът от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Златин Георгиев е източил 60 000 лева евросубсидии чрез фирма на тъщата си.

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата по повод проведената снощи операция, при която бяха арестувани трима души. Сред тях е и директорът на ИАРА Янчо Янев. Според прокуратурата източването на средствата ставало с негово знание, тъй като фирмата „Капитан Z“ ЕООД – Бургас е била одобрена лично от него за съответната европрограма.

Тъщата на Георгиев Бонка Тодорова не е арестувана, защото нямала представа, че си е сложила подписа под фалшиви документи. Очаква се до края на деня тримата задържани да се сдобият и с обвинения. Те се намират в арест в Бургас.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че част от неверните сведения в документите са били например, че дружеството има разрешение за улов на калкан за период от две години. Данните са били предоставени за 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по ОП „Развитие“ в сектор „Рибарство“.

Самият Златин Георгиев е бил управител на фирмата от 2012 до 2015 г., след което собствеността се придобива от тъщата му. През юни е прехвърлена на Милен Георгиев и е регистрирана от несебърското село Тънково – в Кърджали. Фирмата е печелила и други проекти по ОП „Рибарство“. През миналата година е усвоила около 60 000 лв. за скрапиране на риболовен кораб.

Третият арестуван, който според прокуратурата е помагач, е Петър Генов, управител на сдружението с нестопанска цел „Морски звуци“ в Несебър. Самото сдружение също е усвоявало пари по програмата, с проект „Мобилна система за мониторинг на повърхностните води на Черно море“. Телефоните на НПО-то са изключени. Свързахме се с жена, която е работила с него по конкретния проект, и тя сподели, че не може да повярва, че той би се занимавал с източване на еврофондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови