Янаки Стоилов: Районни съдилища засега няма да бъдат закрити

OFFNews 25 юни 2021 в 14:27 1124 0

Нито един районен съд към момента няма да бъде закрит, но трябва да се мисли за промяна на тези, които не отговарят на изискванията. Това посочи служебният правосъден министър Янаки Стоилов в Ловеч, където участва в дискусия с представители на различни юридически общности от региона за новата съдебна карта, съобщи БНР.

Янаки Стоилов подчерта, че е необходим широк кръг от консултации, за да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без да са отчетени всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.

"Това решение не е само в правомощията на Висшия съдебен съвет. То трябва да се прави задължително с министъра на правосъдието, с правителството, а не би могло да се осъществи, защото опира до промени в законодателството. Така че според мен засега целта е постигната – да не се отива към решения, които биха се отразили неблагоприятно върху достъпа и ефективността на правосъдието", коментира министърът.

И допълни, че на следващия парламент ще бъде предоставен анализ от проведените консултации.

"Който по нататък трябва да се върне, да продължи тази тема и тогава вече да говорим за определен проект за промяна в съдебната карта, защото има районни съдилища, които трябва да се запазят, други, при които да се мисли за промяна, по силата на това, че те не могат да отговорят на всички изисквания", обясни Стоилов.

Т.нар. Модел 4, който бе разкритикуван от политици, юристи и НПО, предвижда намаляване броя на районните съдилища и превръщането на закритите в териториални отделения. Това ще доведе до намаляване на видовете дела, които ще се разглеждат в районния съд. Окръжният ще се превърне в първоинстанционен, а апелативният - във второинстанционен. В средата на юни еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс предложи на министър Стоилов новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество с Венецианската комисия.

Правосъдният министър обяви още, че все още не е получил поисканите данни за работата на специализираната прокуратура, информация е дошла обаче от специализираните съдилища.

"Ще бъде интересно дали смятат да отговорят на тази молба, след като така пламенно приеха декларация, в която казаха, че всичко със специализираното правосъдие е наред. Сега остава да се видят и аргументите, съдържащи се в една такава информация", коментира Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови