Янаки Стоилов: Като гражданин не мога да променя искането за отстраняването на Гешев

OFFNews 13 април 2022 в 09:20 3050 0

Снимка БТА

Като гражданин аз не мога да променя искането си за освобождаване на Иван Гешев. Вече не съм страна по този процес, каза бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов пред бТВ.

Вчера Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да приобщи искането на Стоилов за предсрочно прекратяване мандата на Гешев към това на сегашния правосъден министър Надежда Йорданова, като преди това професорът трябва да изчисти "нередовностите" в предложението си. Янаки Стоилов обаче вече е конституционен съдия и с това трябва да се справи наследничката му.

Според Стоилов ВСС може да отлага решението за Гешев до есента, когато съставът на този съвет трябва да бъде подменен. В момента съдебния съвет се опитва да блокира процедурата, смята той.

"Висшият съдебен съвет е длъжен да разгледа по същество това искане. Той трябва да изясни дали приема освобождаването или не", коментира бившият правосъден министър.

И допълни, че ВСС се е подготвил, ако Надежда Йорданова не предприеме отстраняване на грешките в искането му, да го оставят пак без разглеждане.

"Имаме едно превратно упражняване на власт от органа за управление на съдебната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила, е друго. ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището. Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред", бе категоричен Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови