ВСС даде поредна отсрочка за решението си дали да прекрати мандата на Иван Гешев

Даниела Добрева 12 април 2022 в 12:04 2170 2

Очакванията за решение на Висшия съдебен съвет по казуса с предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор не се оправдаха и днес. В началото заседанието на Пленума на ВСС бе превърнато в другарски съд срещу правосъдния министър Надежда Йорданова и опити дебатът да се потопи в изясняване кого визира тя в изказването, че редица членове на съвета дължат кариерата си на Гешев.  

Пленумът на ВСС реши да разгледа двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев - на служебния правосъден министър Янаки Стоилов и сегашния шеф на МП Надежда Йорданова, на 4 май от 9:30 часа.

Предложението дойде от члена на прокурорската колегия Огнян Дамянов и бе подкрепено от 17 негови колеги във ВСС. Малко преди това кадровиците решиха да дадат 7-дневен срок за отстраняване на нередности в искането на Стоилов, който в момента е конституционен съдия.

Така на 4 май ВСС ще се произнесе първо по допустимостта на предложението на Стоилов, след това то ще бъде обединено с искането на Надежда Йорданова и чак след това двете ще бъдат разгледани по същество.

Самият Гешев напусна заседанието, за да иде в парламента, където правната комисия гледа на второ четене измененията в Закона за съдебната власт за закриване на специализираното правосъдие.

В мотивите на Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев от м.г. се сочат разгласяване на материали от дела; нахлуването в президентството на Бюрото по защита; неизясняването докрай на нито един публично известен случай, свързан с бившия премиер Бойко Борисов - къщата в Барселона, пачките и кюлчетата злато в нощното шкафче; списъка с 38 магистрати и политици, притежаващи имоти и сметки в чужбина.

В искането си Надежда Йорданова 9 обстоятелства - поредицата на Антикорупционния фонд - „Осемте джуджета“; случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г.; искането за снемане на имунитета на Елена Йончева; публично изразеното съмнение от страна на Гешев за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата; делото срещу Евгения и Николай Баневи; сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща; неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища; обстоятелството, че главният прокурор е утвърдил указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство; случаят „Гебрев“.

Иван Гешев пък изложи 9 причини да запази поста си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

12.04 2022 в 12:58

Има една поговорка, която характеризира състоянието на взаимоотношенията и структурата в правосъдната ни система - гарван гарвано око не вади. Тези чиновници искрено си вярват, че няма проблем в организацията и работата им. Тази система е наистина независима и нито министър, народно събрание или народ не е в състояние да повлияе на решения вътре в нея. Нещо като путин и кремъл са - всичко отвън е атака срещу божествения им суверенитет.

14469

1

случайно прочетох

12.04 2022 в 12:17

Циркаджии! Как не ги е срам!