Главният прокурор поиска да се отнеме БГ гражданството на 4-ма чужденци

OFFNews 28 юни 2019 в 11:08 4922 0

Главният прокурор предлага да се отнеме българското гражданство на четири лица. Искането е след сигнали от ДАНС за нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

По всеки от сигналите се извършва пълна проверка, като до настоящия момент в четири случая са открити основания за отмяна на натурализацията (на придобитото българско гражданство) от лица, граждани на други държави, съобщават от прокуратура.  За всеки от тях главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Двама от чужденците са добили гражданството си чрез измама. 

Единият от тях е Сергей Олегович Дружинин, гражданин на Руската федерация, придобил българско гражданство с указ от 28.05.2011 г.

Дружинин е предложен за българско гражданство от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев като активен инвеститор чрез дружеството "Монтес Аури".

По-късно обаче проверка на транспортното министерство установила, че министърът не е изпращал предложение Дружинин да стане български гражданин. Министерското писмо е фалшифицирано, а печатът на министъра е открит при претърсване на частен дом в пловдивското село Брестник.

Идентичен е и казусът с втория предложен за анулиране на гражданството - Каир Закирович Рахимов, гражданин на Казахстан, придобил българско гражданство с указ от 06.07.2011 г.

Искането за Владислав Леонидович Левицкий, гражданин на Руската федерация, придобил българско гражданство с указ от 16.11.2016 г., е поради неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години. Левицкий е инвестирал в държавни ценни книжа малко над 1 млн. лева, но скоро след това е изтеглил сумите и ги е прехвърлил в банкови депозити.

Сходен е и случаят с Галина Олеговна Улютина, гражданка на Руската федерация, придобила българско гражданство с указ от 09.03.2016 г. - Цацаров иска анулиране на нейното българско гражданство поради неподдържане на инвестицията, станала основание за придобиването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови