Гешев: Проверяваме първо приватизацията на Бобов дол и Кремиковци

Аз съм български ястреб, обяви главният прокурор

OFFNews 04 март 2020 в 13:02 6109 7

"Приватизацията в голямата си част беше криминален процес. Чакам в близките дни първата порция от проверени държавни структури и предприятия - 100 на брой. Едни от водещите са "Бобов дол" и "Кремиковци", това са приватизационните сделки с най-големи активи", каза главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

Според него, за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай. И прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, а политиците трябва да свършат своята работа, каза ръководителят на държавното обвинение.

"Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни раздледвания, които да дадат на българските граждани справедливост", обяви Гешев.

Той допълни, че от този криминален процес български граждани са получили много активи и пари и сега тези хора имат интерес нещата нещата да се запазят, каквито са до момента. Именно затова се развивала тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността.

"Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента" коментира главният прокурор.

Той посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да се анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините: "И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите", допълни Гешев.

Къщата в Барселона

"Случаят е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, каквото се прави", заяви още обвинител №1 и уточни, че така биха постъпили и в други случаи: "По всяка друга преписка и по всяко друго производство няма да има компромис - ще се работи по еднакъв начин". Гешев потвърди, че и премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан.

Консултациите за промени в конституцията

Гешев обяви, че не разбира смисъла от консултациите за промени в конституцията при президента Румен Радев. И даде пример каква реакция би се появила, ако самият той започне консултации, примерно, за промени в Закона за адвокатурата: "Всички ще скочат и ще започнат едни писма до Европейската комисия как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и какво ли още не".

"Аз съм български ястреб", обяви още Иван Гешев във връзка, че е определян като "американски ястреб" и добави, че го интересуват българските национални интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

7

order

05.03 2020 в 06:53

Народната любов към Гешефф минава през белезниците за Бай ОНЯ и ТРИТЕ ШИШИ....на първо време!!!!! Иначе си остава съмнението, че е тяхна БУХАЛКА!!!!!!!

3910

6

Georgi Gracata

04.03 2020 в 19:20

Добре започна ама не чакай промени в констиъуцията,а започни с тези от последните 10 години,качеството на магистралите,ремонтите на язовирите,къщи,апартаменти с асансьори,тераси и държавни поръчки тези кражби сега са актуални.Народа тогава ще повярва.

706

5

order

04.03 2020 в 17:40

САМО да питам.....разбра ли се кой е таткото на онова ДЕТЕНЦЕ от Барселонската къщичка.....
И от къде идват паричките за къщи, тъщи, деца, любовници и т.н. паричните потоци дали не водят .....чак до НЕГО!!!!!

17156

4

aviatora

04.03 2020 в 17:11

Абе, що не вземеш да се гръмнеш с пълните пародии, които сътворявате и манипулирате обществото с твоите партньори политици!!!

15614

2

OTBPAT

04.03 2020 в 14:04

Розов пеликан си ти...

3811

1

Toni2019

04.03 2020 в 13:10

А за контрола след приватизацията дали някога ще се сети