Гешев и шефът на ДАНС създадоха спецзвено за вота. Рашков е пак пас

OFFNews 21 октомври 2021 в 12:07 3238 0

Почти 10 дни след предложението на главния прокурор Иван Гешев към шефа на ДАНС Пламен Тончев и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков да се създаде специално междуведомствено звено за координация за предстоящите избори за президент и Народно събрание, звеното стана факт, но без участието на МВР.

Днес Гешев и Тончев подписаха съвместна заповед, с която се регламентират "действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес, и законосъобразното провеждане" на вота на 14 ноември, съобщават от държавното обвинение.

Подобно споразумение бе подписано и за предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г., отново само с ДАНС.

Поканата за участието и на вътрешното ведомство бе изпратена от Гешев на 12 октомври и тя бе в изпълнение на разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс. Към момента отговор няма, обявиха от прокуратурата.

В средата на октомври обаче Рашков коментира следното: "Със или без писмо работата в МВР върви много добре. По отношение на изборите има дейности, които са специфично полицейски, там прокуратурата няма място".

Във ВКП ще работи и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. Гражданите и организациите могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на държавното обвинение, допълват още от ведомството на Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови