Гешев дава обяснения пред прокуратурата след заканата си да направи разкрития

Проверката е заради твърденията му за търговия с влияние

OFFNews 22 май 2023 в 07:48 1591 0

Иван Гешев къса демонстративно неподписаната си оставка

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Гешев къса демонстративно неподписаната си оставка

Главният прокурор Иван Гешев ще дава обяснения пред Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние заради изказванията му на 15 май и последвалите твърдения от заместника му Борислав Сарафов.

Миналия понеделник Иван Гешев обяви, че е бил обект на натиск да подаде оставка, зад който стоели лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. На свой ред Сарафов обвини Гешев, че "държи дела на трупчета за политическо изнудване" и поиска охрана, защото познавал действията на главния прокурор и се страхувал за живота си.

В четвъртък имаше и извънредна точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет заради скандалите по върховете на прокуратурата. Гешев съобщи за призовката от прокуратурата пред ВСС и обяви, че излиза в отпуск "по лични причини". Тогава главният прокурор заяви, че е твърдо решен да направи разкрития за "политическото влияние във ВСС".

"Няма да покрия нищо, нито с следствена тайна, нито с нещо друго. Имам желание да заявя абсолютно всичко, което ми е известно, публично пред цяла България и пред членовете на Висшия съдебен съвет. Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие няма да е за целия ВСС. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата ни, защото е време политиката да излезе от съдебната власт", закани се Гешев. 

Отпускът на главния прокурор би трябвало да приключи на 25 май, пише БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки