Гешев дава на КС закриването на спецправосъдието

OFFNews 15 април 2022 в 13:53 1181 0

Снимка БТА архив

Главният прокурор Иван Гешев ще сезира Конституционния съд заради приетите промени в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие, съобщиха от прокуратурата на страницата си във фейсбук. 

Гешев отправи обръщение към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура по повод приетите вчера от 47-ото Народно събрание на второ четене промени в Закона за съдебната власт. 

Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят. Вие опровергахте това и в някаква степен сте “виновни”. “Виновни” сте за това, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани. “Виновни” сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте “виновни” за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително, вероятно, и политическо. Трябва да се срамуват хората, които направиха това нещо, защото то не е в интерес на българските граждани и не е в интерес на европейските ценности. Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, а се опитват да въведат лустрация на магистрати. И това някои разбират като върховенство на правото - изселване на магистрати, каза Гешев в обръщението си към служителите на спецпрокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови