Галина Захарова получи подкрепата на правосъдния министър за шеф на ВКС

OFFNews 21 октомври 2021 в 10:44 1762 0

Съдия Галина Захарова получи подкрепата на правосъдния министър Янаки Стоилов за председател на Върховния касационен съд. Засега Захарова е единственият претендент за наследник на Лозан Панов.

Стоилов обяви, че не вижда причина да издига своя кандидатура за поста. Той не намира проблем и ако тя е единственият претендент.

Кандидатурата на Захарова бе издигната от Пленума на ВКС с пълно единодушие на 19 октомври.

Днес Пленумът на ВСС прие номинацията.

Πoдĸpeпa за Гaлинa Зaxapoвa даде и Гpaждaнcĸaтa ĸoлeгия. "Heĸa нe пoдчинявaмe peшeниятa cи нa лични пpиcтpacтия и дaдeм дoвepиe нa eднa диaлoгичнa, yмнa и ĸpeaтивнa, c яcнa визия зa бъдeщaтa paбoтa и oтгoвopнocти дaмa!", бe пocoчeнo в  пpeдлoжeниeтo.

Стоилов коментира и проваления избор за членове на ВСС отпреди няколко дни, когато в Общото събрание на съдиите се включиха само една четвърт от тях. Той призова да не се подценява ниското доверие към ВСС, довело до ниското участие в Общото събрание.

Правосъдният министър припомни, че в 46-ия парламент вече е започнала дискусия за промяна в Закона за съдебната власт в частта за формулата, по която се конституира ВСС.

По повод делото в Европейския съд по правата на човека, с което съдия Мирослава Тодорова осъди България, Стоилов призова политиците да си дават сметка, че и в най-силните си позиции трябва да се съобразяват с правото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови