Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата за над 20 000 лв. обезщетение

OFFNews 27 ноември 2020 в 10:40 4109 0

Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата да му плати над 20 000 лв. обезщетение заради незаконното обвинение по делото за подкуп, по което беше показно арестуван, съден и оправдан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където Попов е завел второ дело за обезщетение след скандалния процес, който приключи преди 5 г. със заключение на Върховния касационен съд (ВКС), че случаят е "емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров, съобщи Лекс.

Попов и Николай Цонев бяха обвинени, че са опитали да подкупят бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров - Пепи Еврото, но бяха оправдани на три инстанции. След оправдателната присъда на Цонев, наречен "абсолютният престъпник", Пепи Еврото подаде оставка.

Тенчо Попов и съпругата му Антония спечелиха дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да им плати 14 000 евро обезщетения. Според ЕСПЧ с ареста и разследването срещу Попов България е нарушила забраната за нечовешко и унизително отношение, презумпцията за невиновност и правото на личен живот.  

Сега обаче финансистът е завел иск за 60 000 лв. и срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В иска си той припомня, че на 1 април 2010 г. е бил брутално арестуван в нотариалната кантора на съпругата си, като полицаите са му нанесли телесни повреди, а задържането е било заснето от МВР и разпространено в медиите.

Попов посочва, че е стоял близо два месеца в ареста, невъзможно е било да се върне в държавната администрация и държавни дружества. Търпял е и болки и страдания.

Трима свидетели са потвърдили за тежкото понасяне на публичния процес срещу него. 

СГС приема за доказани вредите, които Попов претендира, че е изтърпял покрай делото. Но справедливото обезщетение за тях би било 40 000 лв. Заради спечеленото дело в Страсбург СГС решава, че трябва и допълнително да намали присъдената сума, защото Попов вече е бил частично обезщетен за причинените му вреди. И присъжда обезщетение от 20 441,70 лв.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови