ФБР следило цяла година един от разпространителите на детско порно

OFFNews 29 ноември 2022 в 15:44 2939 0

деца

Снимка Архив

Прокуратурата и МВР намериха материали с брутално насилие над деца.

Федералното бюро за разследване е следило цяла година IP адреса на българина Огнян Статев, тъй като от него са разпространявани порнографски материали. Той е един от задържаните преди дни в акцията на МВР и прокуратурата разпространители на детско порно.

Софийският градски съд потвърди днес определението на СРС и остави в ареста Статев и нидерландеца Валтер Спиес. 

На 18 ноември зам. главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов обяви, че при акцията срещу разпространението на детска порнография са задържани 13 души, сред които пилот от гражданската авиация от популярна нискобюджетна авиокомпания, IT специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, собственик на спортен магазин, автомонтьор, оценител на недвижими имоти и др. Петима са задържани в София, другите във Варна, Девня, Хасково, Елин Пелин, Перник.

Днес съдът прие, че престъплението, за което е обвинен Статев, е с висока степен на обществена опасност. Той е имал необходимото образование и опит, за да знае какво отваря. Освен това по делото има информация, че ФБР от една година следи IP адреса му. 

На първа инстанция в районния съд пилотът Валтер Спиес каза, че не знаел, че държането на порнографски материали е забранено. Освен това обяви, че не ги разпространявал, а сам си ги гледал. 

Днес стана ясно, че в телефона му са открити клипове със сексуално посегателство над деца. Експертиза е установила, че в настолния си компютър е съхранявал над 200 файла с порнографски видеоклипове с деца. Спиес може да се укрие, тъй като е пилот в компания, позиционирана в Малта. Това предполага свободно и неограничено придвижване. Освен това липсва и договор за наем, няма трудова и семейна обвързаност с България. 

Решението на СГС е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

При акцията преди десетина дни Борислав Сарафов обясни, че са намерени видеоматериали и снимки с брутални сцени на сексуално насилие. На кадрите са деца на видима възраст между 2 г. и 10 г. Децата са предимно от бившите съветски републики или Далечния изток: Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия, изтъкна Сарафов като уточни, че се проверява дали сред материалите има и с българчета. Сцените са снимани там, откъдето са децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!