Емблематичната сграда на СДС става седалище на европейските ни делегирани прокурори

Правителството ще пита КС за правомощията на Иван Гешев

OFFNews 17 август 2022 в 11:25 3177 6

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Емблематичната сграда на СДС на столичната ул. "Раковски" 134 ще приюти европейските делегирани прокурори, съобщи служебния министър на правосъдието Крум Зарков пред БНР.

"Много е вероятно в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. "Г.С. Раковски" 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да реши", посочи Зарков.

От думите му се разбра, че вчера е подписал писмо до регионалното министерство и областния управител, тъй като сградата е частна държавна собственост и трябва да се предостави целево на Висшия съдебен съвет, който пък да я предостави на европейските делегирани прокурори.

С промените в Закона за съдебната власт, гласувани от парламента, се дава по-голяма самостоятелност за нашите представители в Европейската прокуратура, те ще имат своя администрация, деловодство и сграда.

Крум Зарков смята, че тези поправки в ЗСВ са съществени заради самостоятелността на европейските делегирани прокурори спрямо държавното обвинение.

Служебният правосъден министър даде да се разбере, че правителството ще се обърне към Конституционния съд заради правомощията на главния прокурор и това ще стане в началото на септември.

"Не са ли ви правили впечатление някои прессъобщения на прокуратурата като например, че възлага да се проверят тръбите в еди коя си община. Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Обичаме да казваме, че министрите трябва да се арестуват, но те трябва да се арестуват и осъждат, когато са направили престъпления. В същото време не бива да се поставят под контрол, защото това значи политическа власт. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати", коментира Зарков. 

Според него има какво да се направи, за да се сложат рамки и да е ясно каква е ролята на прокуратурата и каква е ролята на главния прокурор.

Зарков обясни още, че няма да се поколебае да сезира ВСС, ако му бъдат предоставени факти, които могат да доведат до процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"Настоящият състав на ВСС показва, че докато толкова много подкрепя главния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, въпреки че предишни двама правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че такъв механизъм има", изтъкна Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

17.08 2022 в 21:56

ох, защитниците на Каскета какви лакърдии въртят по долу, машала

Точно външни прокурори ни трябват, дето семействата им не са в Бг.

Подобно на някой дела в Италия, със съдии и прокурори живеещи във Швейцария, за да не ги докопа мафията

915

4

8LCHQ997B0oOvWE

17.08 2022 в 13:48

Целта е да ни набиват в главите,че Гешев е лошия,че нещо има около него и т.н.Та нали го проверяваха от яслите,детската градина.Ако имаше нещо щяха да го развяват като знаме над Райхстага с ръка окичена с часовници Ролекс.Целта е да се насади негативно усещане,че нещо има.А този с вид на овцата Доли е продукт на службите.Те го изучиха,пробутаха и сега го назначиха.Много народ е завършил Сорбоната,но не стават министри на крехка възраст,нали.

915

3

8LCHQ997B0oOvWE

17.08 2022 в 13:30

СДС?Сбирщина от непрогресирали интелигенти в БКП по време на соца.Всички до един с досиета и агенти в ДС.Десидентство нямаше в България.И как да има когато всички до един бяха нахранени и задоволени.От хорски срам,сформираха уж движение,но се изпокараха за власт и пари.Има още живи като мутанта Филип Димитров.В огромна степен СДС провалиха прехода.Всичко беше сценарий,изигран нескопосано,защото никой от тях не знаеше как се управлява държава.Също като сега!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика