Елена Удря остава в ареста

OFFNews 14 април 2022 в 13:08 1233 0

Снимка БТА

Софийският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Благоевград за задържане под стража на румънката Елена Удря.

Определението е във връзка с Европейска заповед за арест и искане за нейната екстрадиция в родината й.

Според магистратите от САС на въпросната Европейската заповед за арест на Удря е напълно редовна, издадена от компетентен орган и валидна. Тя е базирана на окончателна ефективна присъда от 6 г. за бившия министър на туризма Елена Удря, издадена в родината й. Присъдата е за корупция.

На второ място софийските магистрати смятат, че има опасност тя да се укрие, ако мярката й бъде изменена от българския съд - тя е търсена именно за изпълнение на присъдата от румънските власти.

Третата причина за решението на САС е, че здравословното състояние на Елена Удря позволява нейния престой в ареста, още повече, че българският съд работи с изключителна бързина по случая.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

49-годишната Елена Удря бе задържана у нас преди седмица. Тя е бивш министър на регионалното развитие и на туризма и кандидат на президентските избори през ноември 2014 г. Румънката стана известна благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата партия "Народно движение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови