Експлозията била в най-безопасния цех на ''Арсенал''. Не е ясно какво е правил третият работник там

OFFNews 05 октомври 2022 в 15:10 1903 1

Снимка Архив

Завод "Арсенал"

Трагедията с вчерашния взрив в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък се е случила в едно от най-нискорисковите места на производството - част от цех за пиротехнически средства. Тя е станала почти в края на изработването на изделията, когато двете загинали работнички е трябвало само да почистят помещението. Изяснява се каква е причината за взрива, както и защо в помещението е присъствал третият работник.

Това става ясно от обстойно съобщение на Главната инспекция по труда (ГИТ) за тежкия инцидент в Завод 4. В него загинаха две жени и мъж.

"Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден, а именно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните. Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди физиологичната почивка от 10:00 до 10:15 часа. След почивката загиналите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени", посочва Инспекцията по труда след първоначалната проверка на място.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня. 

ГИТ припомня, че през годините в завода са вземани мерки за предотвратяване на тежки инцидент. След дадени предписания от контролните органи за някои от най-рисковите производства са въведени нови технологии, водещи до извеждане на работниците от най-рисковите работни места и съответно намаляване на риска за живота и здравето им при евентуална аварийна ситуация:

- В Завод 4 е монтиран роботизиран манипулатор за насипване на състави, чрез който работникът е изведен от кабината за насипване на взривоопасна смес – едно от най-опасните работни места;

- В Завод 3 е въведен в експлоатация автомат за снарядяване на детайли за взриватели със закъснителни състави, което елиминира участието на работника при работа с взривни вещества;

- Изградени са нови подове на взривоопасните производствени помещения с токопроводима и антистатична настилка;

Подменени са износените и повредени елементи на мълниезащитите на сградите на взривните производства. Локална автоматизирана система за ранно известяване при аварийни ситуации е монтирана в депото за съхранение на концентрирани киселини;

Осигурено е автоматично обслужване на резервоара за съхранение на концентрирана азотна киселина;

На работниците са осигурени лични предпазни средства като индивидуални гривни за отвеждане на статичното електричество;

Изработени и внедрени са нови локални аспирационни уредби, осигуряващи чистота на въздуха в работната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.10 2022 в 15:16

Добре де, защо във всичките тези помещения няма видеонаблюдение със запис на отдалечено място?

Колко акъл трябва за да се запише това в нормативните изисквания?