Дончо Дудев ли счупи стъклото или полицията праща кошаревски свидетели?

Владимир Йончев Последна промяна на 15 декември 2020 в 21:50 8577 0

Дончо Дудев, един от тримата лидери на Февруарските протести от 2013 г., е обвинен, че е счупил стъклото на автомобила на кмета на село Скутаре след срещата на актива на ГЕРБ с Бойко Борисов на 5 август 2020 година.

Такъв инцидент наистина има и камерите са го запечатали. Той се случва в 13:45 часа, на кръстовището при комплекс "Червено знаме", недалеч от зала "Армеец".

Надяваме се видеото да даде отговор на въпроса дали наистина Дудев е извършителят на престъплението или МВР използва полицаи да лъжесвидетелстват, за да обвинят невинен човек.

В емоционален пост във Фейсбук Дудев твърди, че изобщо не е бил на това място, а на видеото ясно се вижда, че извършителят е друг човек.

Дудев пише:

"Заедно с адвокат Диньо Бозаджиев прегледахме документите по следствието и установихме следните интересни неща:

- Разпознат съм по видео запис излъчван на живо в деня на събитието. 

Случката се вижда ясно от 1ч. и 20 мин. на записа. Ясно е, че това не съм аз. Още повече, че не съм бил на въпросното място.

- Разпознал ме е милиционерът Здравко Петров, който в показанията си твърди, че ме познава от доста време и че съм участник в протестите както сега, така и преди години.

- Още един милиционер ме е разпознал - Венцислав Георгиев.

- Кметът на село Скутаре, участник на конференцията на ГЕРБ, също ме е разпознал по снимка.

- Двама от спътниците на кмета на с.Скутаре също са свидетели."

Срещу мен са двама милиционери и няколко функционери. Така действа държавата на мутрите! Знам, че и други участници в протестите са тормозени с чести привиквания и други ченгеджийски приоми. Призовавам хората, които си имат работа с подобна милиционерщина да се свържат с мен и заедно да предприемем мерки по своята защита, коментира Дудев.

Дончо Дудев (вляво) по време на протестите през февруари 2013 г.

Казусът е от голям обществен интерес, защото за пореден път повдига въпроса дали МВР използва полицаи да лъжесвидетелстват. В началото на септември Софийският градски съд отмени мерките за неотколнение на шестима участници в протеста на 2 септември. Причината беше, че полицаят Христо Шоколаров е свидетелствал, че е видял хулигански действия на общо седем души на различни места, но по едно и също време. 

Съдът изпрати копие от определението си на Софийската районна прокуратура, за да извърши проверка дали полицаят е лъжесвидетелствал. Два месеца по-късно полицаят Шоколаров все още не е отстранен от работа, става ясно от официален отговор на пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) до Свободна Европа.

Видеото може да бъде видяно на този линк. Моментът с разбиването на стъклото е 1:21:29 ч от началото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови