ДАНС проверява ремонта на изтребителите заради медийни публикации

Последна промяна на 11 декември 2015 в 16:24 3175 7

ДАНС проверява ремонта на изтребителите заради медийни публикации

Прокуратурата е възложила на ДАНС да провери договора за ремонт на изтребителите ни с Полша по сигнал на гражданин, който се позовавал на медийни публикации. Това съобщиха от прокуратурата, като приложиха и постановлението на прокурор Пиронева от Софийската градска прокуратура (СГП).

От пресцентъра на прокуратурата поясняват, че са неверни твърденията за това, че се проверява и предложението за съвместна охрана на въздушното пространство Air Policing над българска територия. 

Прокуратурата няма практика да прилага актове на прокурори по течащи разследвания и проверки и обикновено отказва предоставянето им с аргумента, че са свързани с текущо производство и огласяването им би попречило. В случая обаче явно държавното обвинение не спазва този принцип. 

От съобщението на прокуратурата става ясно, че сигналът първоначално бил внесен на 9 октомври от Ромил Златанов. В него се твърди, че са допуснати правонарушения във връзка с предстоящо сключване на договор за ремонта на самолети МиГ-29. Към сигнала са приложени статии по темата от различни медийни издания. От ВКП сигналът е пратен в Специализираната прокуратура. 

Десет дни по-късно е отказано образуването на досъдебно производство, тъй като не били установени данни за престъпления против републиката, извършени от организирана престъпна група. Сигналът обаче е препратен на СГП заради налични данни за престъпление от общ характер. 

На 11 ноември прокуратурата е възложила на ДАНС да направи проверка.

От постановлението става ясно, че искането е да се изясни причината за взимане на решението от военния министър за ремонта на изтребителите, както и това как и при какви условия е сключен договорът. ДАНС трябва да установи дали въобще има данни за нарушения.

Също така трябва да бъдат разпитани всички, които имат отношение по случая и да се изясни дали има нужда от съдействие на държавната финансова инспекция и НАП. ДАНС трябва да направи справка и за човека, подал сигнала.

От прокуратурата уточняват, че всяко разширяване на обхвата на проверката, извършена от ДАНС, не представлява задача, поставена от прокуратурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2015 в 15:47

от тук стана вече и документирано кои са шефовете на пеевски- московците. така че като кажете пеевски, сещайте се за путин.

11.12 2015 в 22:03

Непрофесионалното мекеренце Йовчо е облизало гъзеца на Цацата, Местаня, ПееФ и прочее прасета даже в извънработно време. Браво, Йовче, заработи си приятния аромат в устата! :D

11.12 2015 в 22:01

Уточнител, ще ни побелеят брадите в следене и пак няма да му хванем края... Кво да се прави - кат не съм космонавт - аре у девета глуха. Ако и да съм гражданин и аз. По нашите земи така се прави... ;)

11.12 2015 в 19:16

Професионалното тролче Владко е праснало един постинг 20 минути преди края на работното време.
Бравос зайко Владко, заслужи си заплатката!

11.12 2015 в 18:41

бате влади, напиши и ти едно запитване до прокуратурата за оная министърка и ще го следим отблизо.

11.12 2015 в 17:56

"Прокуратурата е възложила на ДАНС да провери договора за ремонт на изтребителите ни с Полша по сигнал на гражданин, който се позовавал на медийни публикации."

Схемата е ясна - в някой от парцалите на ПееФ се публикува нещо в стил "Ремонтът е възложен в явен разрез с българското законодателство", някой "буден гражданин" (най-вероятно оня порусначен мушморок дето му дръпнаха сладкия колак от ръцете... как му беше името... някакъв космонавт май беше) подава сигнал до Цацаратурата, която се захваща за единствената работа, която умее - да вреди. Оттам насетне на сделката се налага запор докато текат проверките (5-6 години, примерно) и накрая всичко се забравя - или защото е дошло друго правителство, което отменя сделката (и, естествено, народецът плаща неустойки по нея), или (по-добрият вариант) поляците се отказват сами защото вече не ремонтират тия руски антики. Тоя филм сме го гледали 1000 пъти.

А същевременно оная кокошка купува най-необезпокоявано джипове в крещящ конфликт на интереси и явна далавера. Обаче за това Цацаратурата, естествено, си трае! Не е като да няма медийни публикации, де...

11.12 2015 в 17:05

Те ДАНС поемат инициативата точно никога. Само ако се разсмърди много и ако началника каже че може .....