Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако не падне мониторингът за България до края на мандата на ЕК

OFFNews 13 юни 2019 в 17:54 3295 0

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия не отпадне мониторингът за България. 

Кирилов направи изявлението на среща с еврокомисаря Вера Йоурова, съобщи БНР. 

По думите му Йоурова е подчертала, че нейните съмнения относно прекратяването на мониторинга не е заради липсата на реформа, а заради малкото време, което остава до изтичането на мандата на настоящата ЕК - 31 октомври. 

Правосъдният министър коментира и решението на Висшия съдебен съвет да изтегли датата за избор на нов главен прокурор. ВСС определи датата 24 октомври, след като първоначалното предложение беше изборът да стане на 14 ноември. Според Данаил Кирилов по-ранната дата ще даде повече време за плавен преход и приемственост между Сотир Цацаров и неговия наследник.

"Подпомага се възможността да има плавна приемственост, т.е. приемане и предаване на работата между отстъпващия и новоизбрания главен прокурор, включително и се гарантират всички процесуални сценарии след избора на Пленума на ВВС. Тоест, има достатъчно време и за последващи действия от страна на президента", каза Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови