Бившият румънски министър Елена Удря е задържана за 72 часа, чака се превод на заповедта за арест (допълнена)

OFFNews 08 април 2022 в 14:51 2125 0

Снимка БТА/Архив

Сийка Милева

Бившият румънски министър на туризма Елена Удря е задържана за 72 часа, предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи открито заседание, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Удря, която е осъдена за корупция през 2010.2011 г. в Румъния, е била хваната около 18:30 ч. на "Кулата", обясни Милева. Предаването на бившия министър на румънските власти трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебно решение.

Очаква се насрочване на заседание с участие на трима съдии и прокурор, на което ще се реши дали Удря да бъде предадена на румънските власти или не. Има правна възможност самата тя да декларира желанието си да бъде екстрадирана. 

Българските и румънските власти са в постоянен контакт, българската страна е уверила, че процедурата ще бъде извършена максимално бързо, увери Милева.

От думите й стана ясно още, че прокуратурата е получила европейската заповед за арест на румънски език, но "преди всичко трябва да бъде получен превод на заповедта за арест, преди да се предприеме следващата стъпка", обясни говорителят.

Сийка Милева коментира и информацията за заплашителен смс към кандидата за управител на БНБ Любомир Каримански. По случая се е самосезирала Софийската районна прокуратура, която е възложила на МВР да извърши проверка.

По-късно през деня Окръжната прокуратура в Благоевград поиска съдът да постанови постоянен арест за Удря. Съдът обаче отложи за утре решението си заради липсата на преводач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови