Бившият ректор на МУ акад. Ваньо Митев осъди прокуратурата за 25 000 лв.

OFFNews 27 септември 2023 в 09:43 4120 2

Митев

Снимка Архив

Ваньо Митев

Бившият ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев е осъдил прокуратурата за обезщетение от 25 000 лв. Решението е на Софийския градски съд, но не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния съд в столицата, съобщи "Лекс". 

В средата на юни т.г. СГС оправда Митев по обвинението за ръководене на престъпна група, която в продължение на 4 г. е уреждала срещу заплащане прием в университета на чужди студенти, без да отговарят на условията. Заедно с Митев бяха оправдани и деканът на Факултета по дентална медицина Андон Филчев, както и останалите четирима подсъдими. 

През юли 2020 г. Специализираната прокуратура обвини Митев и останалите, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл трима души от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен това участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София, за да създадат невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Освен за ръководене на ОПГ, действала в България, Великобритания и Гърция, ректорът бе обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. 

Сред изброените нарушения бяха липсата на положени изпити от чужденците и по-нисък успех от средното им образование от този, който се изисква. За сметка на това обаче чуждите студенти били записвани "на пълна такса" от 8000 евро в специалности "Медицина", "Фармация" и "Дентална медицина". Според разследващите цената за нередовния прием на чуждестранци била между 40 000 и 50 000 евро, а вземането на един изпит им коствало от 2000 до 5000 евро, като някои от записаните студенти нямали дори средно образование.

Ваньо Митев беше оправдан преди 5 г. и по друго дело срещу него за неизгодна сделка, безстопанственост и престъпление по служба, защото е допуснал в университета да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия.

Миналата година акад. Митев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Той поискал обезщетение от 100 000 лв. за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и над 400 000 лв. пропуснати ползи за времето от 2016 г. до 2020 г. В този период е бил мандатът на Митев като зам.-ректор на МУ, но той се оттеглил от поста след повдигнатите му обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

27.09 2023 в 16:25

тез 25к кой мислите ще ги плати? Прокурорите дето са се осрали?

Нее, те и бонуси ще си вземат.

От твойте данъци ще платиш, български гражданино!

Внимавай за кого гласуваш, и как търсиш отговорност.

11024

1

Комита

27.09 2023 в 10:31

Схемата е от над 15 години, а разследването удобно не повдигна въпроса за българските студенти, възползвали се от услугите на ОПГ-то.

Само аз познавам поне десет редко тъпи парчета, които влязоха в Медицинска академия с плащане именно по времето на тоя капут. Към днешна дата всичките са докторя и морят хората, а на баш апаша и обезщетение му присъдили… че му нарушили далаверата?!

Закривай кочината!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика