Бивш кандидат-депутат получи условна присъда за държане на коноп

Валентин Велев се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата, но съдът увеличи наказанието. То пак е с изпитателен срок

OFFNews 26 януари 2022 в 13:59 2166 2

Бившият кандидат за депутат от коалиция "Патриотичен фронт" Валентин Велев се споразумя с прокуратурата и получи условно наказание за държане на марихуана и отглеждане на растения от рода на конопа.

След като разгледа споразумението, Софийският градски съд определи като "неоснователно занижено" договореното от Велев и прокуратурата наказание от една година и 11 месеца затвор при 3-годишен изпитателен срок.

Според магистратите то няма да постигне целите на правосъдието, защото престъплението, за което кандидат-депутатът се е признал за виновен, се характеризира с висока степен на обществена опасност.

Съдът предложи наказанието да е 2 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв. и то бе одобрено, съобщи БНР.

На 12 ноември м.г. Валентин Велев, който бе кандидат за народен представител от Сливен, бе задържан в ареста. 

Малко преди това главният прокурор Иван Гешев внесе искане в ЦИК за сваляне на имунитета му, за да бъде привлечен като обвиняем и задържан заради притежание на канабис.

Досъдебното производство по случая бе образувано на 4 ноември 2021 г. Установено бе, Велев е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества от рода на конопа с общо тегло 1611.03 грама и на стойност 9666.18 лв. и е отглеждал 23 растения в нарушение на закона.

Самият Велев обясни, че нямал представа, че гази закона. Отглеждал дрогата заради болки в кръста и се извини. Освен това уточни, че от канабиса се възползвала и негова роднина заради глаукома.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!