Бюрото за защита официално мина към министъра на правосъдието

OFFNews 24 ноември 2021 в 15:45 1382 0

Бюрото за защита на застрашени лица минава официално на подчинение на министъра на правосъдието, след като Министерският съвет одобри постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

С промяната Бюрото по защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, се преобразува в самостоятелна организационна структура - Бюро по защита на застрашени лица.

Преди измененията в закона то бе към главния прокурор. Решението бе прието през 2014 г., когато бюрото бе прехвърлено от правосъдното министерство към ръководителя на държавното обвинение.

С него бяха свързани редица скандали, а през март т.г. президентът Румен Радев внесе в КС искане за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Според държавния глава в последните години чрез последователни промени в закона в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор, смята Радев.

Бюрото участва в няколко зрелищни акции. В края на май 2020 г. негови служители изведоха от МОСВ бившия зам.-министър Красимир Живков, който заедно с братята Пламен и Атанас Бовокови бе обвинен по аферата „Боклукгейт“ за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Малко по-късно обект на бюрото и прокуратурата стана и президентството. По време на съвместната акция бяха претърсени кабинети на съветници на Румен Радев. Задържани бяха Пламен Бобоков, президентския съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

Днес от МС обясняват, че в изпълнение на законовата разпоредба е необходимо да бъде изменен и допълнен подзаконовият нормативен акт - Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, като се приведе в съответствие със закона с цел безпроблемното функциониране на бюрото.

С приемането на акта ще се намали максимално рискът за осъществяване на противоправни посегателства спрямо застрашени лица и пряко свързаните с тях хора, както и ще са налице всички предпоставки за своевременното предприемане на необходимите комплексни мерки за защита и дейностите, свързани с тях, обясняват от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови