Административният съд отхвърли искането за касиране на вота за общински съветници в София

OFFNews 27 ноември 2019 в 19:14 2585 0

Снимка Александра Маркарян / OFFNews

Административният съд София – град отхвърли искането на „Партия на зелените“, коалиция „Ние, гражданите“, коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ и местна коалиция „Движение България за гражданите“ (ДБГ, ЗНС, НДСВ) за касиране на вота за общински съветници в столицата.

Политическите формации обжалват решението на ОИК за определяне на резултатите от гласуването за общински съветници в Столична община. Съдът обедини жалбите им в едно общо производство.

В жалбата на „Партия на зелените“ са изложени твърдения за многократни задрасквания в протоколи, с които са направени поправки в броя на бюлетините и на избирателите.

„Ние, гражданите“ и „Движение ЗАЕДНО за промяна“ твърдят, че неправилно е отчетен броят на недействителните гласове, като се оспорва броят на отчетените недействителни бюлетини.

Местна коалиция „Движение България за гражданите“ в жалбата твърди на първо място, че решението на ОИК е издадено на грешно правно основание; освен това – действителните гласове за № 67 не са 3289, както е посочено в протокола на ОИК, а са повече от 6600; както и че установеният от ОИК преференциален вот също е неправилно отразен.

В жалбата на ДБГ се твърди също така, че много от приетите за недействителни бюлетини всъщност са действителни, а и в 67 протокола на секционните избирателни комисии има множество поправки, неподписани от всички членове на СИК.

С решението си днес обаче Административният съд София – град потвърди решението на ОИК за определяне на резултатите от гласуването за общински съветници в Столична община.

Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Председателят на ДБГ Димитър Делчев съобщи пред OFFNews, че ще обжалват решението.

Представили сме всичи необходими доказателства, че тези избори бяха тежко манипулирани, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews