45-годишен причини смъртта на майка си и приятел при тежко произшествие

OFFNews 11 юни 2020 в 14:42 3372 0

Окръжната прокуратура във Варна е внесла обвинителен акт срещу 45-годишния Красимир П. за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души - майка си и на приятел, след тежко пътнотранспортно произшествие.

Инцидентът е станал близо до село Сава, община Дългопол, на 2 май м.г. Подсъдимият решил да си купува автомобил от Пловдив и поканил родителите си и свой приятел да го придружат за огледа на бъдещата си кола.

Пътната настилка била с неравности, дупки и завои. Бащата на Красимир го предупредил за състоянието на пътната настилка и многото завои и настоял синът му да шофира по-бавно. На един от завоите Красимир се разминал на косъм с друга кола.

Малко след село Цонево Красимир се разминал с друг водач. Заради високата скорост и опитите му да избегне неравностите и дупките по пътя той рязко свил волана. Колата подскочила и се завъртяла. Обвиняемият изгубил напълно управлението на автомобила, преминал в другото платно и се ударил в мантинелата. От силния удар елементите на предпазното метално ограждение се откачили и колата му се плъзнала по ската, преобърнала се и завъртяла няколко пъти по хоризонталната си ос.

При преобръщанията от автомобила изпаднали 65-годишната майка на подсъдимия и приятелят му, които пътували на задната седалка. Жената починала на място, а 19-годишният пътник бил откаран в болницата, където също издъхнал.

Причината за настъпване на тежкото ПТП с две жертви според автотехническата експертиза по делото е многокомпонентна, като включва освен несъобразената с пътя скорост от около 75 км в час, и състоянието на пътя и крайпътните съоръжения. 

В стажа си като шофьор подсъдимият водач има 3 наказателни постановления. Той притежава шофьорска книжка от май 1993 г. Последно е бил глобяван с фиш през 2016 г. По време на пътния инцидент не е шофирал под въздействието на алкохол и наркотици.

Предстои делото срещу 45-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови