Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

3 г. затвор получи търговец, продал 50 картечни пистолета за черния пазар

OFFNews Последна промяна на 21 март 2018 в 13:38 11023 2

3 г. затвор получи търговец, продал 50 картечни пистолета за черния пазар

Специализираният наказателен съд наложи 3-годишна ефективна присъда лишаване от свобода на седмия участник в организираната престъпна група за придобиване, преработка, държане и незаконна търговия на огнестрелни оръжия (в т.ч. на 50 картечни пистолета „Узи“), неутрализирана на 19 ноември 2016 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Тригодишната присъда е за оръжейния търговец, който внесъл законно от чужбина 50-те „Узи“-та и ги продал на участниците в групата, без да бъдат обезопасени (т.е. да бъдат преработени в негодни за стрелба, както изисква законът). Оръжията не само не били обезопасени, но номерата им били заличавани от „оръжейника“ на групата и по този начин били подготвени за продажба на черния пазар.

Той е единственият от участниците, който бе съден по общия ред. Още преди обвинителния акт делото да бъде внесен в съда на 6 юли 2017 г., един от участниците поиска споразумение със Специализираната прокуратура и получи 2-годишна условна присъда, в т.ч. заради съдействие на разследването. Две ефективни (по 1 година и 10 месеца и 1 година и 3 месеца) и три условни присъди наложи Специализираният наказателен съд 15 август 2017 г. на петима от участниците, които след внасяне на обвинението в съда поискаха бързо съдебно производство и по-леки присъди.

Разследването срещу участниците в групата и изготвянето на обвинението срещу тях продължи по-малко от 9 месеца след задържането им на 19 ноември 2016 г. в София при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. При извършените претърсвания в ползвани от тях жилища бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", картечен пистолет "Скорпион", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, 19 000 лева, голямо количество боеприпаси, части за огнестрелни оръжия.

Разследването установи, че групата е била създадена през март 2016 г. Доставяните от осъдения на 3 години затвор лицензирани търговец на специални изделия оръжия били сглобявани или преработвани (като се заличавали серийните им номера) в София, в домашната работилница на един от участниците. Друг съхранявал „готовата продукция“, трети осигурявал купувачи на черния пазар. При наличие на купувач, стоката била предавана на конкретен човек от групата и доставяна на клиента.

Присъдата на Специализирания наказателен съд над оръжейния търговец може да бъде обжалвана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12311

2

emilovf

22.03 2018 в 11:38

Е няма такава държава!

12044

1

Backko

22.03 2018 в 10:39

3 години за продажба на 50 автомата и 4 години за продажба на 5 вълшиви билета от концерта на Енрике Иглесиас. Да плачеш ли, да се смееш ли.

Съдебна система!