13 обвинени за разпространение на дрога получиха присъди

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2020 в 10:41 1565 1

Тринадесет обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в София и страната получиха ефективни и условни присъди по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

Четирима от тях вече са в Софийския затвор, след като на 9 октомври 2020 г. Специализираният наказателен съд одобри споразумението им с прокуратурата. Двама от участниците ще изтърпяват наказания от по 2 години и 2 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, наложени са им и по 10 000 лв. глоба. Другите двама получиха 1 г. и шест месеца и 10 месеца лишаване от свобода, както и по 2500 лв. глоба, съобщиха от държавното обвинение.

Условни наказания между 2 години и 1 година и 8 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок между 3 г. и 6 месеца и 4 г. получиха обвинените с по-малко участие в престъпната дейност. Повечето от тях за осъдени и на глоби от по 2500 лв.

Всеки от осъдените призна вината си за участие в престъпната група, повечето от тях - за държане и разпространение на наркотични вещества, а двама – и за държане на боеприпаси и изнудване. Всички те ще трябва да платят солидарно 1685 лв. разноски по делото.

Наркогрупата от 17 души бе неутрализирана на 18 ноември 2019 г. Организаторът и ръководител на престъпното сдружение се укрива оттогава и материалите за него са отделени в друго дело. Трима от участниците отказаха да сключат споразумение с прокуратурата и съдебното дело срещу тях ще се разглежда по общия ред.

Събраните доказателства сочат, че от началото на януари 2016 г. групата е разпространявала в София и страната канабис, амфетамин, метамфетамин, екстази и редица други наркотици. Различни количества от тях за десетки хиляди левове бяха открити в жилища в няколко столични квартала, автомобили, сервизни помещения, хотелска стая на Гребна база „Панчарево“. Действията по неутрализиране на групата започнаха по време на продажба на амфетамин на едро в столична бензиностанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови