Quantcast

12 г. затвор получи клошар, убил мъж и ранил случаен минувач

OFFnews Последна промяна на 10 декември 2018 в 10:11 1364 0

12 г. затвор получи клошар, убил мъж и ранил случаен минувач

Окръжният съд - София осъди на 12 години мъж, убил човек в центъра на Костенец. 

Подсъдимият живеел сам в къща в с. Горна Василица, като обикновено се занимавал с ровене по кофите. През 2012 г. и 2013 г. си купил газов пистолет марка „EKOL“ и газов револвер марка „Viper“. За това той уведомил по надлежния ред РУ гр. Костенец, за което му били издадени удостоверения.

Впоследствие той отстранил сепараторите на двете оръжия и по този начин те станали огнестрелни. Оръжията обикновено носел в себе си. В дома си в с. Горна Василица подсъдимият съхранявал и боеприпаси, преправени в огнестрелни.

На 07.09.2017 г. мъжът извършил обичайната си обиколка на контейнерите в центъра на гр. Костенец. Около 16:30 ч. седнал на пейка в близост до чешма на площада, пред тотопункта.

В този момент при него дошъл друг мъж, когото подсъдимият познавал, но избягвал. Мъжът на няколко пъти сядал на пейката до подсъдимия, ставал, заяждал се с него. Казвал му, че е без пари, че е никой, че е „боклук“.

При тези думи подсъдимият станал, за да си тръгне и направил няколко крачки. Другият мъж обаче му подвикнал „Искаш ли да те набия?“, на което подсъдимият реагирал като извадил револвер. Насочил оръжието към опонента си, който бил на около един метър и произвел изстрел.

Куршумът обаче не го улучил, но прострелял намиращ се на отсрещния тротоар минувач.

Подсъдимият отново напуснал спусъка, но револверът засякъл. Мъжът срещу него му казал, че ако още веднъж стреля, ще го набие и си тръгнал.

През това време подсъдимият бръкнал в джоба на якето си и извадил другия пистолет, който също бил зареден. Направил две крачки и стрелял във врата на мъжа, който паднал по очи.

Веднага след това стрелецът се отправил към Районното управление, където се предал и признал убийството. 

На същия ден било извършено претърсване в къщата на подсъдимия и иззети петдесет и четири патрона за газови и сигнални оръжия.

От заключението на съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта е причинена от огнестрелно нараняване в областта на врата със счупване на шиен прешлен и контузия на гръбначен мозък.

Случайно улученият от изстрела минувач получил увреждане в горната част на лявото бедро със засягане на меките тъкани, неопасно за живота.

Убийството е било извършено в градска среда, на оживено място, в непосредствена близост до посещавани търговски обекти.

В хода на досъдебното производство подсъдимият категорично е заявил, че не съжалява, че е застрелял мъжа.

За извършените престъпления съдът му наложи наказание от дванадесет години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !