102 сигнала срещу кметове са пратени в прокуратурата само за три месеца

OFFNews 23 март 2018 в 13:50 10906 0

102 сигнала срещу кметове са пратени в прокуратурата само за три месеца

От 5 ноември до 15 февруари само в Специализираната прокуратура са постъпили 102 сигнала за извършени престъпления от кметове. Това стана ясно от изказване на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

„Това за нас означава на първо място доверие, но не на второ, а отново на първо изключителна отговорност към случаите, за да отговорим и на обществените очаквания за сериозно отношение, и за пълно, и обективно разследване. Убедени сме, че точно тази законодателна промяна, която позволява всички сигнали за кметове да се обработват, да се получават, да се проверяват, да се разследват от една сравнително отдалечена структура, която се явява Специализираната прокуратура за цяла България ще доведе и до видими резултати. Един месец, след като постъпи сигнала за кмета на Септември, Специализираната прокуратура извърши множество процесуални-следствени действия, за да стигнем до обвинения, да стигнем до една изключително висока гаранция, която е потвърдена и от съда. По аналогичен начин ще се действа и за всички останали сигнали тогава, когато с помощта на органите на МВР установим данни и доказателства за вина“, каза Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Към момента има 109 досъдебни производства срещу кметове, които не са приключили. По някои от преписките няма достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление от общ характер. По разпореждане на главния прокурор е извършен пълен анализ на всички досъдебни производства, които до момента се явяват неприключени на територията на страната срещу кметове и зам.-кметове.

Прокуратура взима предвид и одитни доклади от финансови инспекции, чрез които данните се обобщават и се действа мащабно и с максимално покриване на пропуските, за които властите са сигнализирани.

Арнаудова коментира и Закона за частната охранителна дейност, текстове от който бяха пратени от главния прокурор на Конституционния съд. По думите ѝ атакуваните текстове дават възможност за създаването на "една паралелна полиция", защото на служителите в частните охранителни фирми се дават полицейски правомощия. "Според главния прокурор това ще доведе до разпад на държавността", коментира пред журналисти в Бургас Арнаудова.

„В мотивите си главният прокурор е посочил, че тези функции, които се предоставят по силата на закона на частни охранителни дружества, са функции на Министерския съвет и на МВР, които по силата на Конституцията дължат на българските граждани предоставянето на услугата сигурност и не бива да се плащат допълнителни средства от хората, за да бъде защитаван животът, здравето и имуществото им. В искането си главният прокурор не поставя под внимание или не оспорва по принцип съществуването на частна охранителна дейност. Това е дейност, която е естествена и всеки български гражданин би могъл да се възползва“, обясни говорителката на Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!