VIVACOM предостави сателитен интернет на българската Антарктическа база на Южния полюс

OFFNews 20 май 2019 в 11:07 2009 0

VIVACOM предостави неограничен достъп до интернет на българските учени в антарктическата база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южния полюс.

Услугата се осъществява чрез директна връзка през сателитна станция Плана на Виваком, през спътник на най-големия сателитен оператор SES.

С новата услуга българските учени ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка, а това значително ще подобри процесите на работа на Антарктическата база. 

Освен интернет на Южния полюс, VIVACOM предостави като дарение и интернет връзка към телескопа на катедра Астрономия на Софийския университет, разположен в Геодезическа обсерватория Плана. Чрез интернет връзката, астрономите ще могат да управляват дистанционно телескопа им, както и да получават данни в реално време.

От този месец на сателитна станция Плана на VIVACOM работи и L band радиотелескоп на катедра Астрономия, чрез който се правят космически изследвания като изучаване на еволюцията на галактики и галактически купове.

С тези услуги компанията подпомага и насърчава научноизследователската и образователна дейност на Българския Антарктически съюз и на Софийския университет, каза Владимир Рангелов, Старши мениджър продажби в компанията.

„Оценяваме високо дарението и помощта на VIVACOM. Изследователската работа на българските астрономи ще се улесни значително с подобряването на скоростта и неограничения достъп до информация и данни. Това е неоценим принос, който ще подпомогне значително проучванията ни“ каза доц. Евгени Овчаров, ръководител катедра Астрономия на СУ.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови