Телефоните в ЕС ще са с еднакво зарядно по идея на Гергана и Соломон Паси

OFFNews Последна промяна на 14 март 2014 в 13:28 12212 9

Европейският парламент одобри идеята за еднакво зарядно устройство за всички мобилни телефони.

Предложението за унифициране на всички зарядни за телефони на територията на ЕС е на Соломон и Гергана Паси и е от 2008 г. 

На първо четене вчера Европейският парламент прие промените в директивата за радиооборудването, съобщи сайта на ЕП. С тези промени идеята на семейство Паси най-вероятно ще стане реалност.

Законопроектът бе одобрен с 550 гласа "за", 12 "против" и 8 "въздържал се". След гласуването в ЕП той трябва да бъде официално одобрен и от Европейския съвет. При влизане в сила на промените страните от ЕС ще разполагат с две години за транспониране на правилата в националното си законодателство, а производителите ще имат още една година, за да се съобразят с новите правила.

Промените се налагат заради нарастването на броя и разнообразието на мобилните продукти. По този начин се гарантира, че устройствата няма да си пречат едно на друго и ще отговарят на основните изисквания за здраве и безопасност.

По този начин ще се намалят затрудненията и разходите при използването и най-вече ще спадне броят на ненужните отпадъци.

"Промените в директивата за радиооборудването са ефикасен инструмент за предотвратяване на смущенията между различните радио устройства. Изключително съм доволен, че успяхме да постигнем съгласие за въвеждането на общо зарядно устройство. Това е в интерес както на потребителите, така и на околната среда. Общото зарядно устройство ще сложи край на събирането на много зарядни устройства на едно място и ще намали електронните отпадъци с 51 000 тона годишно", заяви докладчикът на Европейския парламент Барбара Вайлер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2014 в 23:33

Значи на тези дето се чудят, този закон е предложен още през 2008-ма, но не беше гласуван. Малко след това се сключи доброволен договор между някои производители, които да ползват microUSB в смартфоните само. Този закон вкарва и обикновените телефони в схемата, които масово са с нестандартни зарядни. Но сега вероятно ще има проблем с iPhone, освен ако не приемат, това че кабелчето всъщност се разкача от самото зарядно и там е стандартен USB изход т.е. зарядното може да работи и със стандартен microUSB кабел. Тъй като не цитиран закона, не е ясно какво ще стане с Apple. Не е ясно и дали покрива и таблетите, защото някои от тях имат GSM модул и могат да попаднат в категорията телфон.

14.03 2014 в 17:12

И аз чудя дали не бъркам, ама от години има едно нещо, което е нарича "универсално зарядно" и се ползва в по-голямата част от света. Трудно ми е да повярвам, че ЕС реагира чак сега...Спеациално за мобилните телефони и таблетите (без Епъл) производителите имат аналогични слотове...

14.03 2014 в 15:39

Бъркам ли се или тва е валидно за MiniUSB на територията на ЕС от около 3-4 години?

14.03 2014 в 15:34

Гаврилчо - гаврата на природата - приритва безпомощно? Радвам се, че те дразня, моето момиче. Иначе нямаше да разбереш, че си жива :Р

14.03 2014 в 14:56

Само дано Монката не се разциври от умиление!

14.03 2014 в 14:20

Браво!

14.03 2014 в 14:14

Фокси, виждам, че пак си се обаждал без да ти дам разрешение.
освен това си плосък. И безинтересен.
И жена ти спи със съседа ти.
Умирам от скука пишейки тези редове.
Щях да те съжаля, ако не ме дразнеше толкова. Ще дойде и твоя ден :)

14.03 2014 в 14:07

Това е хубаво, проблемът е само, че текущите масови стандарти за зарядно са ужасни. Единствено на apple зарядното е хубаво, защото няма значение от коя страна го слагаш. Докато mini/micro USB трябва да целиш посоката.

14.03 2014 в 14:07

Соломон "Майната-му-на-православието" Паси се загрижил за телефонното добруване на ГОИТЕ в ЕС? А стига бе!:)