Телефоните в ЕС ще са с еднакво зарядно по идея на Гергана и Соломон Паси

OFFNews 14 март 2014 в 13:28 13694 9

Европейският парламент одобри идеята за еднакво зарядно устройство за всички мобилни телефони.

Предложението за унифициране на всички зарядни за телефони на територията на ЕС е на Соломон и Гергана Паси и е от 2008 г. 

На първо четене вчера Европейският парламент прие промените в директивата за радиооборудването, съобщи сайта на ЕП. С тези промени идеята на семейство Паси най-вероятно ще стане реалност.

Законопроектът бе одобрен с 550 гласа "за", 12 "против" и 8 "въздържал се". След гласуването в ЕП той трябва да бъде официално одобрен и от Европейския съвет. При влизане в сила на промените страните от ЕС ще разполагат с две години за транспониране на правилата в националното си законодателство, а производителите ще имат още една година, за да се съобразят с новите правила.

Промените се налагат заради нарастването на броя и разнообразието на мобилните продукти. По този начин се гарантира, че устройствата няма да си пречат едно на друго и ще отговарят на основните изисквания за здраве и безопасност.

По този начин ще се намалят затрудненията и разходите при използването и най-вече ще спадне броят на ненужните отпадъци.

"Промените в директивата за радиооборудването са ефикасен инструмент за предотвратяване на смущенията между различните радио устройства. Изключително съм доволен, че успяхме да постигнем съгласие за въвеждането на общо зарядно устройство. Това е в интерес както на потребителите, така и на околната среда. Общото зарядно устройство ще сложи край на събирането на много зарядни устройства на едно място и ще намали електронните отпадъци с 51 000 тона годишно", заяви докладчикът на Европейския парламент Барбара Вайлер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!