''Скоро ChatGPT може да е по-интелигентен от нас'': Кръстникът на изкуствения интелект напусна Google

OFFNews 02 май 2023 в 09:40 10643 2

Джефри Хинтън

Снимка Wikipedia

Джефри Хинтън

Д-р Джефри Хинтън, известен като "кръстникът на изкуствения интелект", напусна Google с предупреждение за нарастващите опасности от развитието на тази област, предаде Би Би Си.

75-годишният Хинтън обяви подаването на оставката си в изявление за в. New York Times и заяви, че съжалява за работата си.

Пред Би Би Си той коментира, че някои от опасностите, свързани с чатботовете с изкуствен интелект, са "доста страшни".

"В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да кажа. Но мисля, че скоро може да станат", каза той.

Пионерските изследвания на Джефри Хинтън в областта на дълбокото обучение и невронните мрежи проправиха пътя на настоящите системи за изкуствен интелект като ChatGPT.

Днес обаче британско-канадският когнитивен психолог и компютърен учен заяви, че скоро чатботът може да надмине нивото на информация, което притежава човешкият мозък.

"В момента виждаме, че неща като GPT-4 засенчват човека по количеството общи знания, които притежават, и то с много голяма разлика. По отношение на разсъжденията той не е толкова добър, но вече може да прави прости разсъждения. И като се има предвид скоростта на напредъка, очакваме нещата да се подобрят доста бързо. Така че трябва да се тревожим за това", каза Джефри Хинтън.

В статията си за New York Times д-р Хинтън пише, че изкуственият интелект може да бъде използван за "лоши неща от лоши играчи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Bozhin Zafirov

05.05 2023 в 10:00

Не е проблем това дали изкуственият интелект ще се обожестви някак или не. Проблемът е в това как ще бъде използван и от кого. Само по себе си това е и нструмент и не е много по различно от, например, химикалка. Обикновената химикалка е инструмент който използваме, но както може да се използва за благородни цели - да учим в училище, да си пишем писма - така може да се използва и за вредни цели - да се подписват заповеди и укази, целящи да нараняват хора и общности...
ChatGPT днес може да е прекрасен инструмент за забавление но все повече хора го използват по време на работа за да им решава конкретни малки задачи. С времето ще станат по-големи задачи. А какво, ако някой ден създателите на ChatGPT решат да пуснат услуга, в която AI върши работата на хората, които днес свикват малките или по-големите им задачи да ги решава един инструмент...?

11300

1

yoghurt

02.05 2023 в 11:15

Човек открай време придава стойност на нещата с вярата си. ЧатДжиПиТи е идеален инструмент, а единствена опасност в него е ако човек го обожестви, даде му качества, които той само може да имитира. За съжаление много хора, които работят сферата на AI отдават почти божествено значение на творенията си, олицетворяват ги до размерите на съзнателни същества. В случая, ако сами не отдадем интелекта си на тази мощно имитация на интелект, на съществувание, няма как един алгоритъм да се самоосъзнае. Най-много да имитира правилните отговори на самоосъзнатост, които ние като хора ще очакваме от него. И да си кажем - ето, това е Бог. Най-вероятно така и ще стане. Ето ти антихрист, щеш не щеш.
 
X

Да помогнем на украинските деца!