Как да извлечете максимума от работата на абсорбатора в кухнята

OFFNews 16 април 2024 в 10:00 17171 0

Снимка Getty Images

Наличието на абсорбатор в кухнята несъмнено е удобство, но знаете ли, че има начин той да работи още по-ефективно? Ще ви разкажем за няколко малки стъпки, които ще ви помогнат да се отървете още по-добре от миризмите при готвене у дома.

Стъпка 1: персонализирайте абсорбатора

Новите модели абсорбатори често предлагат няколко възможности за контрол: чрез традиционните бутони, чрез жестове или чрез гласов контрол като част от система за умен дом. Преди да започнете да използвате новия си уред, настройте го така, че употребата му да ви е наистина удобна. Помислете също така дали искате да се включва осветлението, докато аспираторът работи, или нямате нужда от него, и направете и тази настройка.

Стъпка 2: затворете прозореца

На пръв поглед това може да звучи нелогично, но комбинацията между отворен прозорец и включен абсорбатор не е добра. Причината е, че течението, което прозорецът създава, разнася парите от готвенето по цялата стая и пречи на аспиратора ефективно да ги засмуква. Така че преди да включите уреда, препоръчваме да затворите прозорците и дори вратите.

Стъпка 3: включете абсорбатора

Включете абсорбатора още щом включите котлона или фурната. Така ще уловите всяко изпарение или миризма от самото начало.

Стъпка 4: задайте правилна мощност

Повечето абсорбатори имат няколко степени на работа и това е добре – така можете да пестите енергия, когато изпаренията са малко, или да пречистите много добре въздуха, когато са много. Включвайте по-висока степен, когато пържите или печете на грил например. По-ниските степени са подходящи, когато варите супа или месо. С времето и опита ще установите коя степен за кой тип готвене е подходяща.

Стъпка 5: използвайте таймера

Някои модели предлагат възможност за включване на таймер, който позволява да нагласите след колко време абсорбаторът да се изключи автоматично. Това може да е особено удобно, ако готварската ви печка също има таймер – можете да синхронизирате двата брояча и да сте спокойни, че ще изключат точно когато трябва и без да имат нужда от вашето внимание. Така няма да хабите излишно електроенергия, като в същото време ще се погрижите добре за атмосферата у дома.

Стъпка 6: изключете след готвене

Ако не сте настроили таймер, ще трябва да изключите абсорбатора на ръка. Но не бързайте да го правите веднага след като спрете да използвате котлона или фурната. Оставете уреда да работи още поне 5 минути, за да изсмуче всички останали миризми и пари наоколо. Така ще сте сигурни, че въздухът в кухнята е наистина чист и свеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки