Електронен дневник на пациента позволява на лекарите да следят здравословното му състояние автоматично

В бъдеще дневникът ще може да събира информация от различни носими устройства и други джаджи, проследяващи здравните показатели на хората

OFFNews 18 декември 2019 в 14:52 2255 1

„Дневник на пациента“ е името на най-новата услуга за електронно здравеопазване, достъпна за българските граждани. Тя е част от медицинската платформа Consento и може да бъде достъпвана през нейното мобилно приложение. Дневникът позволява на потребителите да описват различни събития, свързани с тяхното здравословно състояние – например промени в кръвното налягане и други показатели, хранителни навици и др.

Освен това те могат да споделят своя дневник с лекуващия си лекар или други медицински лица, а ако състоянието е по-сериозно, последните могат да избират да получават съобщения в реално време за промени в състоянието на пациента.

„Дневникът на пациента е уникална за България услуга, която може да бъде от полза за гражданите по много начини. От една страна тя спестява време както на пациентите, така и на лекарите, а от друга – позволява на медицинските лица да реагират бързо, когато това наистина е важно. Не на последно място дневникът има превантивен и образователен характер. Той създава полезни навици, обучавайки хората да мислят за своето здраве и да следят ключови показатели за здравословното си състояние.

Същевременно дори най-малкият повод за притеснение може да бъде забелязан на време от лекарите и да бъдат взети мерки преди да е възникнал сериозен проблем“ - споделя Константин Траев, управител на Consento.

В бъдеще екипът на здравната платформа планира да обвърже дневника с разнообразни носими устройства (wearables) и други джаджи, които биха могли да проследяват различни телесни показатели и да изпращат автоматично информация, достъпна за лекарите.

„Дневникът на пациента“ работи изключително лесно. Той е достъпен в мобилното приложение на Consento – в менюто Дневник. След избор на пациент и категория, в него могат да се записват различни събития, свързани със здравословното състояние, да се добавят снимки и друга информация. След това при желание на пациента, лекарят може да получи достъп и да проследява историята на неговото състояние.

Платформата за електронно здравеопазване Консенто поддържа медицински кол-център, мобилни приложения за лекари и пациенти, както и уеб приложение. За последните две години през нея са запазени часове за провеждането на над 115 000 прегледа.

Платформата предлага за своите потребители - лекари и пациенти – и редица други услуги като: телемедицина, електронно здравно досие, комуникационни кампании лекар-пациент, нотификации за предстоящи събития и т.н. Всеки желаещ може да се убеди в лекотата на използване на Онлайн рецепцията на сайтовете на Неоклиник, Поликлиника България и Консенто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

1

Kongoto

18.12 2019 в 17:38

Една технология която е супер за активно работещото население на страната. Хем ти спестява време, хем пък знаеш показатели за здравословното ти състояние