Българският сателит премина и последния тест. Изстрелват го с ракета на Илон Мъск

OFFNews 08 септември 2016 в 16:22 7298 3

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 премина успешно последния щателен тест преди изстрелването му, съобщиха от тв компанията "Булсатком", която стои зад проекта.

Проверката е обхванала формата на антените и тяхната възможност да осигурят необходимата мощност за предаване и получаване на сигнали от точно зададено от контролния център в България място на земята.

Сателитът е бил поставен в специално съоръжение наречено Compact Antenna Test Range (CATR), което представлява безехова камера - помещение със специална изолация. Тя предпазва от смущаващи радиочестотни сигнали и абсорбира външните фактори, които биха повлияли на измерванията.

На геостационарна орбита, на 36 000 км. над земята, BulgariaSat-1 ще получава и предава различни видове данни през приемници на земята чрез радиовълни с цел да осигури на потребителите на Булсатком висококачествени телевизионни и комуникационни услуги. Проведеният тест симулира разстоянието, което трябва да се измине, и потвърждава, дали обсега на покритие е правилно дефиниран и дали сателитът ще работи акуратно спрямо заложените цели след като пристигне на определената му геостационарна позиция.

Производителят на сателита, водещата в сектора компания Space Systems/Loral (SSL) съобщи, че BulgariaSat-1 е завършил успешно проверката на антените, с което приключва фазата на тестване.

В момента BulgariaSat-1 преминава заключителни тестове за готовност за изстрелване. Сателитът ще бъде изстрелян в орбита чрез ракетата-носител Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX. Това ще стане от базата Кейп Канаверал, Флорида.

Датата на изстрелването на българския сателит все още не е определена, но със сигурност това ще стане през ноември или декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

2

Емил Станоев

08.09 2016 в 16:50

това е несериозно та на тоя ракетите изобщо не излитат.