Apple подготвя революция с нов автономен автомобил

OFFNews 19 януари 2022 в 16:23 1882 0

Pixabay

Американският технологичен гигант "Епъл" (Apple) подготвя титанична революция, разработвайки от години автономен автомобил, според пазарни слухове и предположения, подхранвани от любимите на пазарните среди кратки фрази и изявления, информира специализираното издание "Бурсие", цитирано от БТА.

Преди няколко месеца Блумбърг подлуди борсата, като съобщи, че производителят на "айФон" (iPhone) е впрегнал силите си за разработка на изцяло автономна електрическа кола, като кодовото име на проекта е "Титан" (Titan).

Според някои наблюдатели всъщност групата работи по проекта от близо 8 години, по-точно от 2014 г. "Епъл" си е поставил за цел да пусне новото си революционно бижу на пазара през 2025 г.

Инженерите на компанията са написали различни сценарии, което също допринася за объркването на конкуренцията на този свръхчувствителен технологичен пазар. Кола БЕЗ волан? Да, това е една от възможностите, според добре информирани източници, които дори споменават, че автомобилът няма педали за газта и спирачката.

Въпросът за волана обаче остава да се уточни и както изглежда "Епъл" още обмисля някакъв спешен начин, позволяващ на потребителя да поеме ръчен - или гласов - контрол в случай на технически проблем. Така например пътниците в "Епъл кар" (Apple Car) биха могли да седят по протежението на страничните части на превозното средство един срещу друг, както в "Лайфстайл виикъл" (Lifestyle Vehicle), вече пуснат на пазара от американското стартиращо предприятие "Кану" (Canoo).

В "Епъл" проектът за автономен автомобил се ръководи от Кевин Линч, който се присъедини към екипа преди няколко месеца. Преди това той е работил по "уочОс" (watchOS), операционната система на "Епъл уоч" (Apple Watch).

След провала на преговорите с южнокорейския "Хюндай" (Hyundai), както изглежда "Епъл" още търси промишлен партньор за изработката на своя автомобил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови