Зимбабве иска да съди убиеца на Сесил

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2015 в 16:50 3061 5

Снимка AFP

Зимбабве иска зъболекарят Уолтър Палмър, който уби нелегално известния лъв Сесил, да бъде екстрадиран от САЩ, съобщава Ройтерс.

Министърът на околната среда Опа Мучингури заяви, че Палмър е чуждестранен бракониер, платил за нелегален лов, и трябва да бъде екстрадиран в Зимбабве, където да понесе отговорност. Главният прокурор на страната вече е започнал процедурата. 

Палмър призна, че е убил 13-годишния лъв, но е наел професионални водачи и е смятал, че всички необходими разрешителни са налице. 

Американецът може да получи глоба от 20 000 долара и до 10 години затвор.

Животното бе част от изследване на Оксфордския университет и носеше GPS яка, чрез която учените го проследяваха. Освен това беше и атракция в природния парк Хуанге.

Уолтър Палмър е напуснал Зимбабве преди властите да разберат за случилото се. След като името му стана известно последва вълна от недоволство. Действията му бяха заклеймени от хора в социалните мрежи и извън тях. Протестиращи се събраха и пред затворения стоматологичен кабинет в Минеаполис. 

Белият дом ще разгледа петиция с над 100 000 подписа за екстрадирането на Палмър. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2015 в 03:53

Като прецедент - имуществото на убиеца може да отиде в полза на вдовиците и децата на жертвата.

Да, за мене ловуването в днешно време, е чисто мутренско убийство. Изключая откъснатите от цивилизацията екстремално живеещи крайно северни и екваториални племена. И риболова разбира се, доколкото промишленото развъждане на риба още е зачатъчно.

31.07 2015 в 18:29

Една среща на денталния и гидовете му с близките на загиналия може да успокои нещата.

31.07 2015 в 18:07

Сега негрите в панделата ще направят сафари в ануса му.
То ясно че няма да го екстрадират, ама за цирка пиндосите ще си го вкарат сами. Пък там в дранголника черноамериканците са повече отколкото и в Зимбабве.

31.07 2015 в 17:37

Ей такива боклуци, които си плащат за да убият някое животно - това не са хора, това е възможно най-долната измет. Тази утайка не заслужава и секунда повече живот. Дано, ох дано един ден лъвчетата да го набарат този олигофрен докато пак е на сафари. :@

31.07 2015 в 17:14

На смърт със същото оръжие и по същия начин. И по български: мъчително, но не жестоко.