Журналисти на Мърдок корумпирали държавни служители

Вероника Шербанова 20 ноември 2012 в 17:06 1459 0

Ребека Брукс, Снимка: Reuters
Ребека Брукс, Снимка: Reuters

Журналистката Ребека Брукс, един от бившите ù редактори – Анди Колсън, и още трима души ще бъдат обвинени за подкупване на държавни служители, заявиха от прокуратурата в Лондон. 

Брукс е платила на служител на Министерството на отбраната 100 000 паунда, за да получи от него информация.

Анди Колсън пък е платил за телефоните на членовете на кралското семейство и техния персонал.

Смята се, че по случая с подкупите Колсън е работил заедно с Клайв Гудман – бивш репортер, отговарящ за британското кралско семейство във вече несъществуващия вестник “News of the World“, собственост на Рупърт Мърдок.

Той е обвинен и в заговор с Джон Кей, главен репортер в „Sun“, за подкуп за около 100 000 паунда на служителката в Министерството на отбраната Бетина Джордън Барбър за информация, използвана в материали от 2004 до 2011 г.

Петимата ще бъдат обвинени в заговор за извършване на нарушение по време на обществена служба. Това ще стане на базата на доказателства, получени от британската полиция през август.

Полицията е арестувала 52 души по време на разследването за раздаване на подкупи. В това число влизат и 27 журналисти.

Все още няма официално изявление от „News Corporation”, а от „News International” отказват да коментират.

Ребека Брукс, Анди Колсън и още 12 други бяха задържани в рамките на операция „Уийтинг”, разследваща медиите, продуцирани от „News International”. По време на акцията бяха изобличени журналисти, които са подслушвали телефоните на хора, за да направят репортажите си.

Телефонната афера се разчу още през 2005 г., но до 2007 г. се смяташе, че обект на подслушване са били единствено знаменитости, политици и хора от кралското семейство. През юли 2011 г. обаче стана ясно, че някои репортери от медийното семейство на „News International” използват незаконния метод и при разследването на обикновени хора.

На 25 април по случая беше разпитан и самият Рупърт Мърдок. Той отрече да има нещо общо с незаконната афера и заяви, че не вярва на журналистите, които подслушват телефони, разбиват електронни пощи или наемат частни детективи в търсене на сензация, защото това е мързеливият начин да се върши работа.

Засега обвинителите не коментират възможността двете обвинения да се припокрият или да бъдат комбинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови