Зеленски ще вечеря в Атина с лидерите на Западните Балкани и шефката на ЕК

OFFNews 21 август 2023 в 09:55 1174 0

Снимка Офис на президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски, който е на поредна обиколка в европейските столици пристига в понеделник в Атина, където ще се срещне с лидерите на Западните Балкани, съобщи гръцкият "То Вима". Властите в Атина нито потвърждават, нито отричат новината от съображения за сигурността на украинския гост, но се очаква Зеленски да участва в официалната вечеря на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис с лидерите на страните от Западните Балкани.

Агенция УНИАН вече съобщи, че президентът на Украйна е отлетял за Гърция. Балканските лидери, към които ще се присъедини и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен ще разговарят в двореца "Максимос" за да обсъдят разширението на ЕС и европейското бъдеще на региона, енергийната сигурност на Балканите и Югоизточна Европа, както и санкциите срещу Русия.

"Срещите на министър-председателя утре, понеделник, вторник, както и неформалната вечеря в понеделник вечерта, сигнализират, както казаха правителствени източници, водещата роля на Гърция като стълб на стабилността, мира и енергийната сигурност на Балканите и в Югоизточна Европа", коментира порталът Athens Voices. В същото време те подчертават динамичното "завръщане" на Гърция на Балканите от 2019 г., която е засилила своя геополитически и енергиен отпечатък в региона, застава зад Западните Балкани като член на европейското семейство, но също и като най-голямата икономика в региона и желае европейската им интеграция, за която има условия.

Този ход, подчертава порталът, е и символичен, тъй като на 21 юни се навършват 20 години от „Солунската декларация“ от срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе по време на гръцкото председателство на Съвета на ЕС и която отвори пътя за интеграция на няколко страни от региона в ЕС.

Същите правителствени източници отбелязват, че Кириакос Мицотакис многократно е потвърждавал твърдата подкрепа на Гърция за европейската перспектива на региона, която става още по-важна в новата среда на предизвикателства, създадена от руската инвазия в Украйна.

УНИАН напомня, че Зеленски в Европа на обиколка, която започна от Нидерландия, премина през Швеция и Дания, където анонсира "добри новини за украинските военни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!