Зеленски пристига в сряда във Варшава на първо официално посещение в чужбина от началото на войната

Предвидена е среща на украинския президент с поляци и украинци в Кралския замък в полската столица

Красимир Крумов 03 април 2023 в 11:10 2189 3

Снимка Канцелария на полския президент

Анджей Дуда и Володимир Зеленски ще разговарят във Варшава в сряда. Това е първата предварително обявена визита на Зеленски от началото на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски пристига в сряда във Варшава на първата предварително обявена задгранична визита от началото на войната, съобщи канцеларията на президента на Република Полша. В полската столица с него ще бъде и съпругата му Олена, а пътуването ще бъде с официален ранг на държавно посещение с церемония по посрещане по полския дипломатически протокол.

Визитата, необичайно за пътуванията на Зеленски в чужбина до този момент, беше обявена в аванс в ефира на радио RMF FM ръководителят на Бюрото за международна политика на полския президент Анджей Дуда Марчин Пшидач. По време на посещението на Зеленски в Полша е предвидена и среща между двамата президенти и с полските граждани.

„По покана на президента Анджей Дуда, президентът Володимир Зеленски ще бъде на официално посещение в Полша на 5 април . Той иска освен това да се срещне с поляците и с, украинци живеещи в Полша. Планираме такава среща в Кралския дворец във Варшава в сряда следобед“, каза Пшидач. В Кралския дворец бяха двете срещи с политическия елит и гражданите на Полша на американския президент Джо Байдън – първата във вътрешния двор на двореца, а втората в дворцовите градини над река Висла.

На срещата с украинския президент се очакват десетки хиляди души, срещата ще се излъчва и на голям LED екран. „Президентът Зеленски иска да каже няколко думи на поляците в контекста на всичко, което се случи през последната година – за помощта, която поляците оказват на Украйна, за бежанците на границата и за приема на украинците в полските домове“, каза още Пшидач.

Служителят на полското президентство отбелязва също, че визитата на Зеленски в страната ще бъде специална в много отношения, но даде да се разбере, че не може да влиза в детайли. „Това ще бъде официална визита, докато предишните посещения на президента на Украйна в други страни бяха чисто работни посещения.

Владимир Зеленски пътува в Лондон или Вашингтон тихомълком, тайно, без никакви церемонии“, припомни Пшидач. Ще бъде обсъден и въпросът със ситуацията в селското стопанство в контекста на наводняващото страната украинско зърно. Зеленски ще се срещне и с полския премиер Матеуш Моравецки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

3

vovchik

03.04 2023 в 12:40

Сигурно обсъждат бъдещата подялба на каквото е останало.
Тъжна гледка.

2550

2

alfakentavur

03.04 2023 в 12:13

Все едно са се прегърнали Гимли и Фродо и ще се срещнат, за да обсъждат борбата срещу орките, Мордор и Саурон.

-529

1

6екеr4о

03.04 2023 в 11:46

Страхотна снимка, Малкият - Голям човек Президент Зеленски!